• Посилання скопійовано

Виплата лікарняних за 5 днів з коштами від ФСС з ТВП: яка відповідальність?

Чи буде порушенням законодавства, якщо лікарняні по тимчасовій непрацездатності за перші п'ять днів за рахунок підприємства будуть виплачуватися разом з коштами, отриманими від ФСС з ТВП (кошти від ФСС з ТВП виплачуються з затримкою). Яка відповідальність, якщо це є порушенням?

Як відомо, допомога з тимчасової непрацездатності надається на підставі листка непрацездатності. Перші п'ять календарних днів хвороби, незалежно від її причини,оплачуються за рахунок коштів роботодавця, а всі наступні дні хвороби, а починаючи з 6 дня — за рахунок коштів ФСС з ТВП. 

На жаль ФСС з ТВП перераховує фінансування підприємству не завжди вчасно. Проте роботодавець за рахунок своїх коштів зобов'язаний виплатити працівнику лікарняні за перші п'ять днів непрацездатності.

У листі Мінсоцполітики від 12.06.2019 р. № 313/0/247-19 зазначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності за перші п'ять днів тимчасової непрацездатності має бути виплачена роботодавцем у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, а за дні тимчасової непрацездатності, починаючи з шостого дня — у найближчий строк, установлений для виплати заробітної плати, після отримання фінансування від робочого органу Фонду соціального страхування роботодавцем на підставі поданої ним заяви-розрахунку. При цьому законодавство не забороняє роботодавцю здійснювати таку виплату відразу після отримання коштів від Фонду.

Відповідальності у роботодавця за несвоєчасну виплату лікарняних працівникам у разі, якщо Фонд затримує фінансування, не буде, оскільки роботодавець несе відповідальність лише за свої порушення, а не за порушення Фонду. Тому, якщо підприємство заборговувало працівникові лікарняні не зі своєї провини, то до нього штрафні санкції застосовуватися не будуть. 

Оскільки, жодним нормативним документом не передбачено відповідальність роботодавця за неперерахування лікарняних за перші п’ять днів працівнику у найближчий строк для виплати зарплати, то вважаємо, що роботодавець не буде нести відповідальність за порушення трудової дисципліни, тим паче, що такі лікарняні будуть перераховані працівнику разом з наступною заробітною платою та отриманим фінансуванням від ФСС з ТВП. 

Зауважте, що якщо у разі звільнення працівника розрахунок по лікарняних не буде проведено, тільки тоді роботодавець нестиме відповідальність згідно з чинним законодавством, а саме згідно з ст. 116 та ст. 117 КЗпП – як за несвоєчасний розрахунок при звільненні працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»