• Посилання скопійовано

Переведення працівника на іншу посаду: як документально оформити?

Працівник працює на підприємстві продавцем в магазині, директор приймає рішення перевести цього працівника на посаду керуючого магазином. Як документально оформити таке переведення? Чи потрібна письмова згода працівника на таке переведення?

Ініціатива щодо переведення на іншу роботу (посаду) може належати як працівникові (подається відповідна заява на ім’я керівника підприємства, установи, організації), так і роботодавцю (як правило, це ініціатива безпосереднього керівника працівника або кадрової служби, оформлена доповідною запискою).

Відповідно до ст. 32 КЗпП, переведення на іншу роботу допускається тільки за згодою працівника (за винятком випадків, передбачених ст. 33 КЗпП, та в інших випадках, передбачених законодавством). Як роз'яснив Пленум Верховного суду України у постанові від 06.11.1992 р. №9, переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором. 

Тобто за своєю суттю переведення на іншу роботу може відбуватися за ініціативою роботодавця. Однак нерідко переведення на іншу роботу відбувається за ініціативою працівника (наприклад, коли йдеться про просування по службі, підвищення у посаді, посадах, що заміщуються на конкурсних засадах). У всіх випадках, коли йдеться про переведення на іншу роботу, у роботодавця має бути документ, що засвідчує згоду працівника. Для цього на практиці у разі переведення на іншу роботу з ініціативи роботодавця від працівника отримують заяву про згоду на переведення на іншу роботу, а у разі ініціативи працівника — заява про переведення на іншу посаду чи призначення на іншу посаду. Форму таких заяв, як і форму відповідного наказу про переведення, законодавчо не визначено, тобто вона може бути довільної форми, але складена з огляду на правила вітчизняного діловодства.

Про переведення на іншу роботу керівник підприємства видає наказ. Звертаємо увагу, що працівника слід ознайомити з відповідними істотними умовами праці на новій посаді (тобто посадовою інструкцією, правами й обов'язками за посадою, у т. ч. технічними регламентами, інструкціями по роботі з машинами і механізмами тощо). Тож доцільно ознайомити його з наказом про переведення на іншу роботу під підпис та зазначити у цьому наказі дату переведення та розмір оплати праці, не обмежуючись посиланням на штатний розпис, та дату переведення.

Що ж до формулювання наказу про переведення, як було зазначено вище, то форми, встановленої законодавством, немає. Зокрема, правильним є таке формулювання наказу, коли вживається слово «переведення»: «Григоренка В. В., продавця магазину «Роза», перевести, за його згодою, на посаду керуючого магазином «Роза»». Головним у цьому випадку є те, що із заяви працівника і оформлюваного наказу має чітко випливати згода сторін трудового договору на доручення працівникові іншої роботи, не обумовленої раніше трудовим договором.

Відповідно до п. 2.14 Iнструкції №58, переведення працівника на іншу постійну роботу на тому ж підприємстві оформлюється у такому ж порядку, як і прийняття на роботу. А згідно з п. 2.3, 2.4 цієї ж Iнструкції, записи у трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу мають провадитись у точній відповідності до формулювання чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону, а також мають точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Повідомлення про прийняття на роботу у разі переведення подавати не потрібно, оскільки діючий трудовий договір з працівником  не переривається та новий договір з ним не укладається.

Звертаємо також увагу, що згідно зі ст. 114 КЗпП, у разі переведення працівника на іншу постійну нижче оплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів із дня переведення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»