• Посилання скопійовано

У яких випадках можлива грошова компенсація за дні невикористаної відпустки?

Працівник звернувся з заявою про виплату грошової компенсації за дні невикористаної відпустки. Чи правомірно буде провести таку виплату?

Законом про відпустки встановлено заборону заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону.

Своєю чергою, згідно з ст. 24 Закону про відпустки передбачено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні (роз’яснення Держпраці ми розглядали тут).

Тобто грошова компенсація може бути надана за бажанням працівника лише у тому випадку, якщо працівник за відповідний рік, за який надається компенсація, використав 24 дні відпустки.

Окрім цього, грошова компенсація невикористаної відпустки надається при звільненні такого працівника за всі дні невикористаної відпустки.

Тому, якщо працівник за відповідний рік не використав 24 дні відпустки, надання грошової компенсації за дні невикористаної відпустки заборонено.

Зверніть увагу! Частиною 5 ст. 11 Закону про відпустки забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд. За таке порушення передбачено відповідальність у розмірі 3200 гривень. Про це ми писали тут>>

Тож найбільш безпечним виходом з ситуації буде надання працівнику всіх невикористаних відпусток. Це можна зробити як одразу, так і поступово. Тільки після повного використання працівником всіх раніше не наданих йому відпусток це порушення буде усунуто.

Надалі слід дотримуватися норм законодавства про відпустки та вчасно надавати відпустки працівникам.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»