• Посилання скопійовано

Декретна відпустка: чи зараховується до стажу?

Жінка у вересні 2018 р. досягне пенсійного віку та продовжить працювати. Її страховий стаж становить 24 роки 7 місяців. Чи матиме вона право на пенсію за віком та чи врахують до страхового стажу період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також якими документами підтверджується зазначений період?

«Вісник. Офіційно про податки» нагадує, що ст. 26 Закону про пенсійне страхування визначено, що починаючи з 01.01.2018 р. право на призначення пенсії за віком мають особи за наявності страхового стажу по 31.12.2018 р. не менше 25 років.

Пунктом 3-1 Прикінцевих положень зазначеного Закону передбачено, що до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за нормами ст. 26 Закону про пенсійне страхування включаються, зокрема, періоди перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 01.01.2004 р. по 30.06.2013 р. включно.

Період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами у період з 01.01.2004 р. по 30.06.2013 р. включно підтверджується свідоцтвом про народження дитини, наказом про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідкою з реєстру застрахованих осіб. Період перебування у відпустці визначається як період, що відповідає тривалості такої відпустки, встановленій ст. 17 Закону про відпустки, а для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — тривалості, передбаченій п. 10 ч. 1 ст. 30 Закону №796, та передує даті надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Якщо за відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка не зверталася, надається свідоцтво про народження дитини. У цьому випадку період перебування у відпустці визначається як період непрацездатності за відомостями реєстру застрахованих осіб, що не може перевищувати тривалості такої відпустки, встановленої ст. 17 Закону про відпустки, а для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — тривалості, передбаченої п. 10 ч. 1 ст. 30 Закону №796.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»