• Посилання скопійовано

Максимальний строк відрядження для небюджетної організації

ТОВ (на загальній системі оподаткування, неплатник ПДВ) з видом діяльності – оброблення даних, надає послуги нерезидентам за кордон. Потрібно направити працівника у закордонне відрядження на 3 місяці. Згідно з Інструкцією №59 відрядження не може перевищувати 60 днів. Чи є норми чинного законодавства, які дозволять направити працівника у відрядження на 90 днів?

Згідно з нормами Iнструкції №59, для небюджетних організацій немає обмежень максимального строку перебування у відрядженні. Хоча при встановленні максимального строку відрядження можна орієнтуватися на Iнструкцію №59.

Отже, для працівників - «небюджетників» питання щодо строків службових відряджень можуть бути обумовлені лише в колективному чи трудовому договорі або передбачені в спеціальному акті роботодавця — положенні про відрядження.

До істотних умов праці належать система та розміри оплати праці, режим роботи, пільги, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміна розрядів і найменування посад тощо (ст. 32 КЗпП). Можна вважати, що час перебування у відрядженні повністю охоплюється поняттям «режим роботи».

У КЗпП, на жаль, не врегульовано питання щодо кількості відряджень та їх строку, а також належності відряджень до складової режиму роботи.

Тож, якщо у трудовому договорі або в іншому обов'язковому для роботодавця і працівника документі обумовлені питання щодо кількості відряджень та їх тривалості, то одностороння зміна цих положень роботодавцем є, на нашу думку, зміною істотних умов праці. Отже, працівника слід письмово попередити про таку зміну не пізніше ніж за два місяці. У разі незгоди він може звільнитися протягом цього строку за п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП із виплатою вихідної допомоги у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Отже, якщо організація небюджетна, то максимальні строки відрядження можна обумовити у таких локальних актах:

  • колективний договір;
  • трудовий договір;
  • положення про відрядження.

Максимальних строків для небюджетних організацій чинним законодавством не встановлено, а отже, працівників за потреби можна направляти у відрядження на 90 днів або більше.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»