• Посилання скопійовано

Розрахунок та виплата допомоги по вагітності та пологах за основним місцем роботи та за сумісництвом

Працівниця працює за основним місцем роботи та за сумісництвом в одній і тій ж організації. Протягом минулих 12 місяців також отримувала винагороди за договором ЦПХ. На момент настання страхового випадку робіт за договором ЦПХ не виконувала. Як саме слід розраховувати допомогу по вагітності та пологах?

Працівники мають право на отримання лікарняних за усіма місцями роботи.

Тобто лікарняний оплачується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, якщо на момент настання страхового випадку працівниця працювала як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. 

Докладний алгоритм розрахунку допомоги по вагітності та пологах знаходиться тут>> 

Про оформлення листка тимчасової непрацездатності читайте тут>>

Але при оплаті лікарняного за місцем роботи за сумісництвом є свої нюанси. 

У п. 30 Порядку №1266 зазначено, що якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється роботодавцями-страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Нагадаємо, що лікарняні в такому випадку надаються на підставі:

  • копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності, засвідченого підписом керівника та скріпленого печаткою за основним місцем роботи,
  • довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

Сума допомоги з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї) у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (п. 2 Порядку № 1266). Це досягається шляхом включення до сукупного доходу лише виплат, з яких сплачено ЄСВ.

Більш того, якщо лікарняні виплачуються за місцем роботи за сумісництвом, слід пам’ятати, що сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (п. 30 Порядку № 1266).

Винагороди за договорами ЦПХ до сумарної бази не враховуються.

Отже, слід діяти так:

1) розрахувати розмір допомоги по вагітності та пологах на підставі оригіналу листка непрацездатності за основним місцем роботи; 

2) розрахувати розмір допомоги по вагітності та пологах на підставі копії листка непрацездатності за місцем роботи за сумісництвом.

Далі за кожним місцем роботи окремо слід створити заяву-розрахунок для отримання допомоги по вагітності та пологах від ФСС. Докладно про оформлення заяви-розрахунку читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»