• Посилання скопійовано

Які є ризики при виплаті зарплати працівника за його розпорядженням на рахунок іншої людини?

Працівник подав роботодавцю заяву про те, щоб його зарплату перераховувати на рахунок іншої людини. Наскільки ризикованою є така практика?

Іноді працівники виявляють бажання, щоб роботодавець перераховував їхню зарплату на рахунок іншої людини, як правило, це родичі. Така можливість прямо не передбачена трудовим законодавством, тому доводиться аналізувати різні норми в комплексі. Але такий аналіз не призводить до однозначної відповіді і тому думки фахівців різняться.

Дебет-Кредит вже приділяв увагу цій темі в матеріалах туттут та тут>>

Загалом, ані фахівці, ані Держпраці і суди прямо не заперечують можливість виплати зарплати на рахунок іншої людини. Зокрема, суди розглядають це як відрахування із заробітної плати працівника, які здійснюються за його особистою письмовою згодою з використанням права вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, наприклад:

• Ухвала КЦС ВП від 30.07.2019 року у справі №755/11093/18;
• Постанова Київського апеляційного суду від 04.05.2020 року, у справі №752/6068/19.

Проте є й ризики, які варто враховувати.

 

Норми законодавства про виплату заробітної плати

У КЗпП та в Законі про оплату праці є ціла низка норм, які прямо говорять про те, що зарплата виплачується працівникові – див. таблицю.

 

Норми законодавства про те, кому саме виплачується зарплата

Нормативний акт, стаття

Текст норми

«Трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату…»

«Заробітна плата виплачується працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, за фактично відпрацьований час.

За відрядної системи оплати праці заробітна плата виплачується працівникові за фактично виконану роботу..

«При припиненні трудового договору працівникові виплачується вихідна допомога…»

«Роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (стаття 116) та провести з ним розрахунок…»

«В умовах спрощеного режиму заробітна плата виплачується працівникові…»

«Заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.»

«Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені…»

«Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості»

«Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні…»

«…установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку…»

«…працівникам виплачується заробітна плата…»

«…письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні…»

«…орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку…»

«У разі затримки видачі копії наказу (розпорядження) про звільнення з вини роботодавця працівникові виплачуєтьсясередній заробіток за весь час вимушеного прогулу.»

«…орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати…»

«При розгляді трудових спорів… орган, який розглядає спір, має право винести рішення про виплату працівникові належних сум без обмеження будь-яким строком.»

«…виплатити працівникові заробітну плату за весь час вимушеного прогулу…»

Як бачимо, коли йдеться про виплату заробітної плати, в нормах КЗпП та Закону про оплату праці завжди уточнюється, кому саме вона виплачується – працівникам.

Згідно з ч. 2 ст. 238 ЦКУ представник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє. А в ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці написано, що зарплату мають отримувати саме працівники як сторона трудового договору.

Заяву про перерахування зарплати третій особі можна розглядати як таку, що погіршує умови трудового договору і тому вона може розглядатися як недійсна – ст. 9 КЗпП. У ст. 21 КЗпП зазначено, що за трудовим договором роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату, і якщо зарплата буде виплачуватися іншій особі, то це буде зміною умов трудового договору, яка погіршує становище працівника – адже він ризикує не отримати свою зарплату від третьої особи, на чий рахунок вона буде перерахована, і яка не є учасником трудових відносин.

Одна-єдина норма ст. 24 Закону про оплату праці (у КЗпП подібної норми немає взагалі) передбачає таке: «За особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через банки/небанківських надавачів платіжних послуг, які отримали право на відкриття і ведення обслуговування рахунків відповідно до Закону України "Про платіжні послуги", поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця». Тут немає уточнення, що ця адреса або рахунок мають належати саме цьому працівнику, тому й допускається висновок, що такий рахунок може належати іншій особі. Але, якщо виплатити зарплату іншій особі, яка не є учасником договірних відносин між працівником та роботодавцем, це буде порушенням всіх інших норм, розглянутих нами у таблиці вище, тому що працівнику зарплата не була виплачена.

Нерідко працівники згадують про цю можливість тоді, коли у них є проблеми з відкриттям рахунків у банках, тому вони просять перераховувати зарплату на рахунок іншої особи. Але в такому випадку, якщо у працівника немає рахунку у банку, роботодавець зобов’язаний скористатися варіантом виплати зарплати «за замовчуванням», тобто готівкою з каси, на який не потрібна письмова згода працівника.

Крім цього, у ст. 25 Закону про оплату праці написано, що забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством. На думку автора, виплата всієї суми належної зарплати працівнику готівкою з каси не є таким обмеженням. Ця норма говорить про те, що роботодавець зобов’язаний безумовно виплатити зарплату працівникам у встановлені строки, в повному обсязі і більше не чинити жодних перешкод у використанні отриманих коштів.

 

Ризики при виплаті зарплати іншій особі

Далі постає питання про відображення виплати зарплати іншій особі у додатку 4ДФ до єдиної звітності:

• Якщо відобразити суми, які були виплачені іншій особі, за РНОКПП того працівника, якому нарахована зарплата, то це буде порушенням порядку порядку подання інформації про фізичних осіб - платників податків, штрафи за яке передбачені ст. 119 ПКУ – адже фактично цьому працівнику ЗП не виплачувалася, а особа, яка фактично отримала кошти на свій рахунок, у додатку 4ДФ не зазначена;
• Якщо відобразити виплачені суми за РНОКПП фактичногоотримувача, то по такому РНОКПП не буде нарахувань доходу. І тоді з якою ознакою доходу показувати таку виплату? Якщо 101, то як тоді бути з тим, що по отримувачуне буде зазначено дати прийняття на роботу?

Також є ризик того, що контролери під час податкової перевірки будуть говорити про те, що така виплата є доходом отримувача і з неї треба було утримати ПДФО та військовий збір. Немає належних доказів того, що особа-отримувач передала працівнику отримані суми і не скористалася ними сама. Якщо між працівником і отримувачем є родинні зв’язки першого та другого ступеня споріднення, в цьому випадку вони не звільняють від оподаткування таких надходжень (див. пп. 174.2.1 та пп. 174.6 ПКУ), оскільки виплата надходить не від родича, а від його роботодавця – податкового агентаТеж саме стосується і військового збору.

ЄСВ повторно нараховувати не доведеться, бо підприємство не є роботодавцем щодо іншої особи, а виплата зарплати не відображається в додатку Д1 єдиної звітності.

Ризики з боку Держпраці: оскільки у призначенні платежу буде написано, що це заробітна плата, контролери з Держпраці можуть говорити про неоформлені трудові відносини – адже з виписки банку чітко видно, що особі, яка не є працівником підприємства,виплатили заробітну плату. Заява працівника з реквізитами такої особи може бути не прийнята до уваги – адже вона не доводить того факту, що цей отримувач не працював особисто, а тільки отримав чужу зарплату. Крім цього, перевіряючі з Держпраці можуть говорити, що самому працівнику зарплата не виплачувалася, що теж є порушенням трудового законодавства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Індексація при зниженні та (не) піднятті окладів
    Працівникові не підвищували оклад з 01.01.2015 року. Як нараховувати індексацію? У працівника до 2021 року була ставка 12 000 грн, в 2022 році зменшили оклад до 7 000 грн. В січні 2024 року було підняття зарплати і підвищили оклад до 8500 грн. Як нараховувати індексацію?
    04.09.202458
  • Які є ризики при виплаті зарплати працівника за його розпорядженням на рахунок іншої людини?
    Працівник подав роботодавцю заяву про те, щоб його зарплату перераховувати на рахунок іншої людини. Наскільки ризикованою є така практика?
    30.07.20241 066
  • Що можна зробити, щоб не проводити індексацію?
    Раніше підприємство проводило індексацію. У квітні 2024 року підвищили зарплату всім працівникам. А тепер плануємо підвищувати її, щоб не проводити індексацію. Як часто потрібно підвищувати зарплату і в якій сумі (наприклад, на 20 грн)? Як документально оформити непроведення індексації?
    29.05.20241 282
  • Розподіл річної премії за виключенням робочих днів щорічної відпустки
    У розрахунку середньоденної премії, яка розподіляється на місяці розрахункового періоду, премія 20000 грн за рік за нормою робочих днів 260, була щорічна відпустка 10 днів. Чи потрібно суму премії 20000 грн розділяти на робочі дні за мінусом щорічної відпустки?
    23.05.202445
  • Оплата відрядження працівнику, який суміщає посади
    Працівник працює прибиральником території та згідно з наказом по підприємству має суміщення за посадою водія з доплатою 50% від окладу водія. Іноді його відправляють у відрядження, виплачуються добові. Чи потрібно відрядження відображати у табелі обліку робочого часу? Чи потрібно платити середньоденну зарплату за дні відрядження ,чи це буде лише оклад плюс суміщення?
    29.04.202480