• Посилання скопійовано

Погодинна оплата праці працівнику: як правильно відобразити в штратному розписі?

Працівник (зовнішній сумісник) працює на умовах неповного робочого часу з оплатою відповідно до відпрацьованого часу. Йому встановлений 1-годинний робочий день. Оклад - 5500 грн. Чи правильно у штатному розписі відобразити 0,125 посади, оклад - 5500 грн, а Фонду оплати праці – 687,50 грн? Чи правильним є те, що кожного місяця зарплата буде різною в залежності від кількості відпрацьованих годин?

Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність  працівників та штатний розпис (ч. 3 ст. 64 ГКУ).

Штатний розпис  - це внутрішній документ, що розробляється для кожного підприємства та встановлює структуру, штати та посадові оклади.

Чинне законодавство не визначає загальної типової форми штатного розпису. Є лише форма для бюджетних організацій, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2002 р. №57. Також уніфікована форма штатного розпису, яку можна використати як зразок для розробки власної форми, міститься в Збірнику уніфікованих форм організаційно-розпорядчих документів (схвалено Методичною комісією Державного комітету архіві України 20.06.2006 р., протокол №3).

Згідно із ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату праці форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм та гарантій передбачених законодавством, генеральною та галузевою угодами.

У чинному законодавстві не існує такого поняття як 0,125 посади, 0,5 посади та ін., а є неповний робочий час, відповідно до ст. 56 КЗпП.

За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Щодо питання про 1-годинний робочий день та оплати.

Мінімальна заробітна плата у погодинному розмірі застосовується на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та у фізичних осіб, які використовують найману працю, у разі застосування погодинної оплати праці (ст. 95 КЗпП, ст. 3-1 Закону про оплату праці).

Оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці. Оплата може провадитися за результатами індивідуальних і колективних робіт (ст. 97 КЗпП).

Отже, вважаємо, що в даному випадку слід в наказі про прийняття  на роботу зазначати про те, що працівника прийнято на роботу на умовах неповного робочого часу з погодинною оплатою праці.

У штатному розписі слід зазначити штатну одиницю цілу, тобто «1» та вказати повний оклад за цією посадою, а в дужках можна зазначити оплату за 1 годину роботи.

Так, у працівника може бути різний заробіток щомісяця залежно від відпрацьованих ним годин.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245591
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202443
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023203
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 099