• Посилання скопійовано

Член правління ПрАТ: єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та наказ

ПрАТ має виконавчий орган: Правління на чолі з Головою правління. Звільнено директора в зв’язку зі зміною виконавчого органу. Колишній директор отримав посаду члена правління, а фактично виконував обов’язки виконавчого директора. З яким кодом показати нарахування зарплати члену правління ПрАТ в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та яким наказом оформити?

Відповідно до пп. 23 ст. 2 Закону про АТ, посадові особи органів акціонерного товариства - фізичні особи - голова та члени наглядової ради або ради директорів, виконавчого органу, корпоративний секретар акціонерного товариства, а також голова та члени іншого органу акціонерного товариства (крім консультативного), якщо утворення такого органу передбачено законом або статутом акціонерного товариства.

Порядок роботи членів ради директорів, права та обов’язки членів ради директорів, порядок виплати їм винагороди визначаються цим Законом, статутом акціонерного товариства, положенням про раду директорів акціонерного товариства (за наявності), а також цивільно-правовим чи трудовим договором (контрактом), що укладається з членом ради директорів.

Такий договір (контракт) від імені товариства підписується уповноваженою загальними зборами особою на умовах, затверджених рішенням загальних зборів.

Член ради директорів, крім головного виконавчого директора, повинен виконувати свої обов’язки особисто і не може передавати свої повноваження іншій особі (ч. 6 та ч. 7 ст. 64 Закону про АТ).

Згідно з ч. 3 чт. 64 ГКУ підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Тому якщо із посадовими особами органів управління товариства укладається трудовий договір, вони набувають статусу працівників підприємства і їхні посади мають бути відображені у штатному розписі підприємства. 

На сьогодні записи у трудові книжці мають відповідати КП 003:2010 «Класифікатор професій». Так, у КП передбачено посаду члена правління акціонерного товариства, який має КП 2441.2 та є вищим органом управління. У примітці 2 до додатка В Класифікатора значиться, що назви професій можуть бути розширені за потребою користувача термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності, - за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено в коді професії або відповідних законодавчо-правових актах.

Отже, у додатку 5 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ про обрання на посаду члена правління показують у графі 7 з категорією особи «1» якщо оформлюється за основним місцем роботи та «2» - якщо за сумісництвом. При нарахуванні зарплати, в додатку 1 у графі 8 відображається з КЗО «1» (незалежно від того прийнятий на основне чи за місцем роботи за сумісництвом» або «2» - якщо член  правління є особою з інвалідністю.

При оформленні трудової книжки потрібно керуватися пп. 2.14 Інструкції №58, де в графі 3 вказується на яку посаду прийнято «Прийнятий у зв’язку з обранням на посаду члена правління акціонерного товариства», а в графі 4 вказується наказ згідно якого здійснено запис.

Наказ про прийняття може бути, на кшталт такого змісту: «Прийняти ПЕТРЕНКА Петра у зв’язку з обранням на посаду члена правління акціонерного товариства за основним місцем роботи з посадовим окладом 30000,00 грн. Підстава: рішення загальних зборів від…№...».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024420
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191