• Посилання скопійовано

Як виправити ставку ЄСВ з 22% на 8,41% в єдиній звітності?

В єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ неправильно зазначили інформацію щодо особи з інвалідністю. Потрібно було зазначити в додатку Д1, що це особа з інвалідністю, а зазначили, що це особа без інвалідності. Також потрібно ставку ЄСВ 22% виправити на ставку 8,41% , разом з сумою нарахувань. Як виправити?

В цій ситуації слід виправити:

  • несумову помилку (неправильно вказано код застрахованої особи: «1» — особа без інвалідності замість правильного «2» — особа з інвалідністю );
  • та  сумову помилку (застосовано ставку 22% замість 8,41% і неправильно нараховано суму ЄСВ).

З метою виправлення помилок керуємося пп. 7 п. 9 розд. V Порядку №4. Передбачено, що в такій ситуації спочатку слід сформувати Розрахунок із типом «Уточнюючий», в якому платник коригує графи з раніше поданого Розрахунку в порядку, визначеному абз. 5 п. 6 розд. V Порядку №4, тобто за допомогою ознак «1» (рядок на вилучення) і «0» (рядок на введення) у графі 25 додатка 1. 

І лише потім, після прийняття цього уточнюючого звіту, приступати до виправлення сумової помилки. Для цього формується  додаток Д1  «Уточнюючий» із коригуванням показників з ЄСВ у порядку, визначеному абз. 6 п. 6 розд. V Порядку № 4, а саме з використанням КТН «2» (сума до донарахування) і «3» (сума до зменшення) у графі 09 додатка 1, або ці виправлення можна провести в додатку 1 з типом «Звітний» у поточному звіті, у місяці виявлення помилки.

 

Виправлення несумової помилки

Для цього формуємо додаток 1 із типом «Уточнюючий» за січень 2022 року.

  • перший рядок — дублюємо інформацію, наведену в додатку 1 за січень з типом «Звітний» (в тому числі в графі 08 дублюємо помилкове значення «1»), а в графі 25 ставимо «1» (тим самим ми вилучаємо неправильні дані);
  • другий рядок — повторюємо інформацію, наведену в додатку 1 за січень з типом «Звітний», але в графі 08 ставимо правильні дані — «2», а в графі 25 ставимо «0» (вводимо правильні дані).

Увага! Тут слід вказати неправильну суму ЄСВ за ставкою 22%, адже відбувається виправлення лише  інформації про інвалідність, а ЄСВ слід виправити вже окремо. Загалом, неправильний рядок на вилучення (проставлено «1» в графі 25) повинен повністю дублювати первісний неправильний рядок – адже система буде порівнювати ці рядки і вилучить неправильний тільки за умови повного співпадіння даних.

Лише після того, як отримали квитанцію №2 щодо звіту з виправлення категорії особи, приступайте до виправлення власне ставки та суми ЄСВ.

 

Виправлення сумової помилки

У зв’язку із застосуванням неправильної ставки ЄСВ було завищено базу ЄСВ в січні 2022 року. 

Отже, потрібно сформувати додаток 1 або з типом «Уточнюючий», якщо потрібно виправити помилку негайно, а час звітування за додатком 1 з типом «Звітний» ще не настав, або з типом «Звітний» за червень 2023 року, якщо потреби в негайному виправленні не було, а звітна кампанія наразі триває. Всеодно порядок виправлення буде однаковий:

  • рядок, в якому сторнуємо базу для нарахування ЄСВ:

- у графі 08 зазначаємо правильний код категорії застрахованої особи «2» (адже ми його вже виправили в «Уточнюючому» додатку 1);

- у графі 09 — КТН «2», 

- у графах 16 і 17 — суму доходу, на який застосовано неправильну ставку ЄСВ;

- у графі 20 — суму ЄСВ за ставкою 22%;

  • рядок, в якому нараховуємо правильний ЄСВ: 

- у графі 08 зазначаємо правильний код категорії застрахованої особи «2»;

- у графі 09 — КТН «3»;

- у графах 16 і 17 — суму доходу, на який потрібно застосувати ставку ЄСВ 8,41%;

- у графі 20 — суму ЄСВ за ставкою 8,41%. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024434
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191