• Посилання скопійовано

Передоплата за договором ЦПХ: як відобразити у звітності?

У листопаді 2018 р. було укладено договір ЦПХ, а також здійснено сплату за ним та утриманих податків. У звітності за листопад укладання договору відображено не було. Роботи будуть виконані у березні 2019 році. Як відображати таку операцію у звітності з ЄСВ та звіті №1ДФ?

Виплата за договором ЦПХ готівкою

Згідно з абз. 3 п. 27 Положення №148 видача готівки фізособам, яких немає у штатному розписі підприємства, проводиться за видатковими касовими ордерами, які виписуються окремо на кожну особу, або за окремою видатковою відомістю.

При цьому для отримання готівки зазначені особи повинні пред’явити касиру підприємства паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та відповідно до законодавства може бути використаний на території України для укладення правочинів (п. 27 розділу ІІІ Положення №148).

Також звертаємо увагу, що касир підприємства проводить видачу готівки тільки особі, зазначеній у видатковому касовому ордері або видатковій відомості (п. 28 розділу ІІІ Положення №148), або за її довіреністю іншій особі.

Відповідно до п. 1 ст. 903 ЦКУ, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Таким чином, якщо договором передбачено, що кошти за виконавця отримує інша особа, то підприємство здійснює виплату саме такій особі (при цьому довіреність на отримання коштів не потребується).

Відразу звернемо увагу, що у звітності буде відображатися саме та особа, яка згідно з договором отримує дохід (тобто, яка надає послуги), адже друга особа лише отримує за виконавця кошти.

 

Виплата доходу через третю особу

Щодо виплати винагороди за договором ЦПХ третій особі необхідно бути вкрай обережними. Справа в тому, що у разі, якщо за договором роботи виконує одна особа, а як зазначено «вигодонабувачем» буде друга особа, то існує ризик, що податківцями це буде розцінено як нарахування та виплата доходу двом особам (одній нарахували, а іншій виплатили). Податківці в такому випадку можуть наполягати, що підприємство є податковим агентом як в частині нарахованого доходу виконавцю за договором ЦПХ, так і особі, якій перераховуються кошти.

Тому більш безпечним варіантом буде зазначення в договорі, що дохід нараховується і виплачується саме тій особі, з якою такий договір підписано, а третя особа лише виступає довіреною особою, яка отримує кошти за виконавця договору з подальшим перерахуванням таких коштів виконавцю. Окрім цього, під таку операцію варто мати довіреність від виконавця послуг, якою передбачено, що він доручає право отримання коштів щодо нарахованого йому доходу третьою особою.

Тож формулювання «вигодонабувач» у договорі ЦПХ є досить небезпечним і може призвести до виникнення подвійного оподаткування. Якщо підприємство бажає все ж таки використовувати таке формулювання, то йому варто отримати від податківців ІПК з цього питання і діяти за нею, адже тільки в такому випадку підприємство буде захищено від претензій податківців.

 

Звіт з ЄСВ за листопад 2018 року

У таблиці 5 відображаються дані про трудові відносини осіб. 

Категорія особи у графі 7 зазначається «3» - особи, які виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру.

У даному випадку у графі 8 заповнюється значення «0», оскільки значення «1» проставляється лише у випадку, якщо відносини між страхувальником і застрахованою особою визначаються одночасно на підставі трудового договору (застрахована особа є основним працівником або сумісником) та на підставі цивільно-правового договору.

У реквізиті 11 таблиці 5 зазначається період трудових відносин, відносин за договорами цивільно-правового характеру та відпусток. Тож на дату початку договору ЦПХ потрібно було внести запис до даної таблиці, зазначивши дату початку того договору. При цьому дата закінчення буде вказуватися у періоді закінчення дії договору (підписання акту виконаних робіт).

За наступні періоди дії договору ніяких даних заповнювати у даній таблиці не потрібно (тобто в звіті за грудень 2018 р., та січень-лютий 2019 р. жодні нарахування не здійснюються).

Інформація вноситься лише у місяці закінчення договору із зазначенням відповідної дати у графі 11 «дата закінчення». 

Щодо виправлення помилки, то згідно з п. 4 розд. V Порядку №435, якщо в таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатка 4 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи з тих, що передбачені п. 8 розд. IV Порядку №435, він подає звіт за попередній період, який містить:

  • титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) з позначкою «додаткова»;
  • таблицю 5 зі статусом «додаткова», яка містить дані на цю застраховану особу.

Звіт з позначкою «додаткова» не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4. 

При цьому, за цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а його результат. Він визначається після закінчення роботи й оформляється актами здачі-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких вони й оплачуються.

Таким чином, у звіті з ЄСВ сума винагороди за договором ЦПХ буде відображена у звітності за період, у якому буде складено акт виконаних робіт.

 

Звіт з ЄСВ за період, у якому буде складено акт виконаних робіт

У графі 9 «Код категорії застрахованої особи» зазначається код 26 «Фізособи, які виконують роботи/надають послуги за цивільно-правовими договорами». 

Якщо строк виконання певних робіт (послуг) триває довше, ніж один календарний місяць, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення винагороди, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ). Про пропорційність ділення та обчислення кількості днів, у разі коли в різних місяцях різна кількість днів надання послуг, здійснення робіт або ж коли такі роботи, послуги здійснюються неповний місяць, законодавство не говорить. Тож можна зробити висновок, що у випадку, якщо акт виконаних послуг складено за декілька місяців, то у даній таблиці нарахування відображаються двома рядками. У такому випадку сума пропорційно нарахованої винагороди за минулі місяці заповнюється із зазначенням у графі 10 коду «1». У рядку із сумами за поточний місяць дана графа залишається порожньою.

Інші графи заповнюються за такою особою в звичайному порядку відповідно до інформації про таку особу. 

При цьому, як було зазначено вище, у таблиці 5 зазначається дата закінчення дії договору ЦПХ.

 

Звіт за формою №1ДФ

У податковому розрахунку за формою №1ДФ суму винагороди за ЦПД відображають у тих звітних періодах, у яких її фактично було нараховано та/або виплачено.

При цьому, як було зазначено раніше, і при виплаті, і при нарахуванні доходу, у розрахунку відображається саме та особа, з якою укладено договір ЦПХ (тобто та особа, яка надає такі послуги та є «вигодонабувачем»).

Тобто, у періоді, коли було виплачено дохід (в даному випадку - листопад 2018 р.) заповнюються графи «3» та «4», при цьому у графах «3а» та «4а» проставляються нулі. Відповідно в періоді підписання акту виконаних робіт (в березні 2019 року) відображаються суми доходу та утриманого з нього податку у графах «3а» та «4а», а графи «3» та «4» залишаються пустими, оскільки були відображені у періоді виплати.

У графі 5 вписують ознаку доходу «102», під якою відображаються суми винагород за ЦПД. Графи 6, 7 і 8 не заповнюють.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024393
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202472
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202457
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202460
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024184