• Посилання скопійовано

Нерезидент надав послуги перевезення: чи утримувати податок з фрахту?

Транспортна компанія Польщі надала послуги з перевезення вантажу за маршрутом Польща – Україна. В акті зазначені транспортні послуги, в CMR ідентифіковано перевізника. Чи потрібно утримувати податок з фрахту при виплаті доходу нерезиденту?

Відповідно до пп. 141.4 ПКУ, до доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, відноситься фрахт. 

Фрахт – винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для:

  • перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами;
  • перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом (пп. 14.1.260 ПКУ).

Сума фрахту, що сплачується нерезиденту резидентом, у тому числі фізичною особою - підприємцем, фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єктом господарювання (юридичною особою чи фізичною особою - підприємцем), який обрав спрощену систему оподаткування, або іншим нерезидентом, який провадить господарську діяльність через постійне представництво за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів (пп.141.4.4 ПКУ). 

Базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту.

Особами, уповноваженими справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб’єктом спрощеного оподаткування.

В свою чергу, податківці звертають увагу, що у разі якщо нерезидент надає послуги з організації перевезення вантажу (без використання власних транспортних засобів), то компенсація вартості таких послуг нерезиденту не є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 141.4 ПКУ.

Проте, якщо послуги з перевезення здійснюються безпосередньо нерезидентом (власним транспортом), то такі послуги розглядаються як фрахт і підлягають оподаткуванню за ставкою 6 %. у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів щодо звільнення від оподаткування або зменшення ставки для оподаткування.

Отже, в загальному порядку доходи нерезидента отримані у вигляді фрахту, за умови що перевезення здійснюється безпосередньо нерезидентом (власним транспортом) оподатковуються за ставкою 6%, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів

Між Україною та Польщею укладено Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування. Положеннями даної Конвенції передбачено, що прибуток підприємства договірної держави оподатковується тільки у цій державі, якщо тільки підприємство не здійснює комерційної діяльності в другій договірній державі через розташоване в ній постійне представництво (ст. 7 Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Польщею).

Якщо транспортна компанія Польщі не здійснює комерційну діяльності в Україні через розташоване в ній постійне представництво, то фрахт оподатковується безпосередньо у Польщі за умови дотриманням вимог ст. 103 ПКУ.

Підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України є подання нерезидентом з урахуванням особливостей, передбачених пп. 103.5 і 103.6 ПКУ, особі (податковому агенту), яка виплачує йому доходи, довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, а також інших документів, якщо це передбачено міжнародним договором України. 

Довідка повинна бути належним чином легалізована, перекладена відповідно до законодавства України (пп.103.5 ПКУ) . Більш детально про це ми писали тут.

Також, у разі потреби особа, яка виплачує доходи нерезидентові, може звернутися до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) щодо здійснення центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, запиту до компетентного органу країни, з якою укладено міжнародний договір України, про підтвердження зазначеної у довідці інформації (пп. 103.6 ПКУ).

Зауважимо, що у разі неподання нерезидентом довідки доходи нерезидента із джерелом їх походження з України підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства України. Відповідно до наведеної умови за ставкою 6% при виплаті доходу нерезиденту.

***

Додатково читайте: Чи потрібна легалізація або апостилювання податкових документів, виданих податковими органами Польщі?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»