• Посилання скопійовано

Первинні документи на придбання запчастин для "єдинника" щодо збирання плеєрів

ФОП на ЄП здійснює діяльність з надання послуг по збірці та програмуванню медіа-плеєрів. Для цього використовує комплектуючі. Їх закупівлю проводить як фізособа, отримуючи від продавців фіскальні чеки. Але чеки на придбання частково втрачені. Чи відносити їх до технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту?

Запитання: ФОП на ЄП (2%) здійснює діяльність з надання послуг по збірці та програмуванню медіа-плеєрів. Для цього використовує комплектуючі (мікрокомп’ютер, адаптер, кабель, карту пам’яті, патч тощо). Їх закупівлю проводить як фізособа, отримуючи від продавців фіскальні чеки. Але чеки на придбання частково втрачені. Чи відносити до технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту? Чи повинен ФОП вести товарний облік? Чи повинен зберігати чеки?

 

Відповідь:

Чи відносити їх до технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту?

Згідно з пп. 25-1 ст. 1 Закону №1023, технічно складні побутові товари – непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк. 

Перелік груп таких товарів в цілях застосування РРО наведено у відповідному Переліку, затвердженому Постановою КМУ №231.

У цьому переліку є, серед іншого, міні- та мікро-аудіосистеми (код УКТ ЗЕД 8527913500), оперативна пам’ять (код 8473302000), контролери, плати (код 8473302000) тощо. Тобто, на наш погляд, у всякому разі, частина із запитуваних товарів є в цьому переліку. 

Тож вони відносяться до складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Перелік досить великий. Рекомендуємо самостійно ознайомитися з ним і з’ясувати приналежність інших товарів до такого переліку. 

 

Чи повинен ФОП вести товарний облік?

Це питання ми детально аналізували тут.

Обов’язок ведення товарного обліку встановлений лише для тих ФОП, які здійснюють розрахункові операції, тобто:

  • торгують товаром за готівку або 
  • приймають оплату платіжними картками у точці продажу або на інтернет-сайті.

Якщо ж ФОП не здійснює розрахункових операцій (детальніше про те, що таке розрахункова операція і які операції не є розрахунковими — тут), він не повинен вести товарний облік.

 

Чи повинен ФОП зберігати чеки на придбані товари?

Якщо ФОП зобов’язаний вести товарний облік, він зобов’язаний зберігати чеки на придбані товари, адже на підставі таких чеків він веде товарний облік (детальніше про це тут). 

У разі продажу товарів, на які відсутні первинні документи (в даній ситуації — чеки) застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі - це 170 грн) (детальніше про це тут). 

На жаль, якщо ФОП втратив оригінали чеків, виправити таку ситуацію немає можливості. Адже чинним законодавством не передбачено можливість створення дублікатів чеків, наприклад, у разі їх втрати. Аналогічно консультує і ДПС, відповідаючи на питання в ЗІР (109.10): "Чи передбачено створення у паперовій та/або електронній формі РРО та/або ПРРО дублікату касового чеку у тому числі у разі його втрати?".

Якщо ж ФОП на ЄП (2%) не зобов’язаний вести товарний облік, він і не зобов’язаний зберігати чеки на придбані товари. 

Те саме читаємо у відповіді ДПС на питання в ЗІР (107.01.06): "Чи повинні ФОП – платники ЄП першої – третьої груп, які не є платниками ПДВ (крім е-резидентів), вести облік доходів та витрат?". 

ДПС відповідає, що ФОП на ЄП, неплатники ПДВ, не ведуть облік витрат, а тому і не повинні підтверджувати документами (в тому числі первинними документами) витрати на придбання товарів/послуг, а повинні вести лише облік доходів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024307
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024576
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202495
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024113
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135