• Посилання скопійовано

Первинні документи ФОП по реалізації товару кінцевому споживачу

Які первинні документи повинен мати ФОП – загальносистемник, платник ПДВ щодо реалізації товару кінцевому споживачу? Оплата від покупця надходить на розрахунковий рахунок ФОП. Податкова накладна складена за щоденними підсумками. Підпису в документах від кінцевого споживача немає

Відповідно до п. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Тобто, ФОП має вести облік доходів і витрат на підставі первинних документів. Але які саме це повинні бути документи у ФОП і які вимоги до їх складання, чинне законодавство не встановлює.

Вимоги до первинних документів встановлені тільки для юридичних осіб, Законом про бухоблік. Але за аналогією закону і ФОПи мають дотримуватися цих вимог до оформлення первинних документів. Адже встановлених нормативними документами вимог до первинних документів ФОП немає.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов’язкові реквізити, якщо інше не передбачено окремими законодавчими актами України:

назву документа (форми);

  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Поряд з цим нормативними документами є затверджені форми первинних документів для операцій з запасами, які можуть використовуватися юридичними особами. Наприклад, для відпуску матеріальних цінностей на сторону може використовуватися накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма № М-11, затверджена Наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193). Але, повторимося, ця форма навіть для юридичних осіб не є обов’язковою. Юридична особа може застосовувати цю форму, а може й іншу.

Таким чином, зазначену накладну може використовувати і ФОП, відпускаючи товар фізособам (кінцевим споживачам), які оплатили товар на банківський рахунок ФОП.

Первинний документ на відпуск товару повинен мати в тому числі підпис одержувача. З точки зору ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік це особистий підпис особи, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Тобто, підпис отримувача – це обов’язковий реквізит документа. Без наявності підпису є підстави вважати документ недійсним, помилковим.

Але потрібно враховувати також контекст кожної окремої ситуації.

По-перше, доходи ФОП на загальній системі визначаються за касовим методом, тобто, за датою отримання коштів від покупців. Якщо кошти надійшли, їх записують в Книгу обліку доходів і витрат до складу доходів. Підставою для обліку доходів буде в першу чергу документ – виписка банку.

Тобто, навіть якщо передача товару покупцеві не відбулася і накладна не складалася, ФОП однаково має відобразити дохід.

По-друге, товар може бути відправлений покупцеві поштою, «Новою поштою» тощо. В такому разі продавець вкладає накладну в посилку і передає товар поштовому агенту. Документом на передачу товару покупцеві в цій ситуації буде декларація чи інший подібний документ на передачу товару поштовому агенту і звіт поштового агента про вручення товару покупцеві.

Але якщо товар передавався ФОП продавцем безпосередньо покупцеві, на накладній має бути підпис покупця, як підтвердження того, що товар отримано. Якщо підпису немає, то відсутнє підтвердження передачі і отримання товару. Це може бути підставою для податківців під час податкової перевірки засумніватися в реальності здійснення господарської операції придбання та продажу товару. Наприклад, податкова може вважати, що придбання цього товару не було, адже відсутні первинні документи на передачу товару. На цій підставі податкова може зняти витрати на придбання такого товару з витрат ФОП.

Для уникнення непорозумінь з податковою рекомендуємо оформляти первинні документи належним чином.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023129