• Посилання скопійовано

За якими документами перевізник може отримати товар у продавця?

Підприємство продає товар покупцеві. Покупець укладає договір з перевізником, який має забрати товар зі складу продавця. Які документи має надати перевізник продавцеві, щоб отримати товар?

Відповідно до пп. 2.4 Положення №88 повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юридичної особи або фізичної особи - підприємця одержує основні засоби, запаси, нематеріальні активи, грошові документи, цінні папери та інші товарно-матеріальні цінності згідно з договором, підтверджуються відповідно до законодавства. Такі повноваження можуть бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, довіреністю, актом органу юридичної особи тощо.

Тобто, особа, яка отримує товар, повинна мати повноваження на отримання товару. Такі повноваження можуть підтверджуватися письмовим договором, можуть підтверджуватися довіреністю тощо.

В будь-якому разі, це питання слід вирішити в договорі між продавцем і покупцем. Наприклад, в договорі можуть написати, що товар має отримати водій або експедитор перевізника, з яким покупець укладе договір перевезення, який має довіреність від керівника покупця на отримання товарів.

В такому разі покупець видає водієві чи експедиторові перевізника довіреність на отримання товару. Водій надає продавцеві довіреність і на підставі такої довіреності продавець відпускає товар.

В договорі між продавцем і покупцем можуть навіть погодити форму такої довіреності. Детальніше про довіреність можна почитати тут.

 

 

А як покупець буде видавати довіреність водієві перевізника?

Наприклад, згідно договору перевезення сторони погодять, що керівник перевізника надасть довіреність водієві на право отримання товару за договором перевезення. Цю довіреність водій перевізника надасть покупцеві. На підставі такої довіреності від перевізника керівник покупця надасть свою довіреність водієві для отримання товару від продавця.

Вище ми описали один з можливих варіантів. Але залежно від особливостей кожної конкретної ситуації можуть бути й інші варіанти. Сторони самостійно встановлюють такий варіант.

 

Чи можна цю проблему вирішити за допомогою ТТН?

На наш погляд, за загальним правилом, ні. Тому що реквізити ТТН не містять інформацію, з якої видно, що покупець довіряє отримати товар конкретному водієві. Але, на наш погляд, цей варіант сторони можуть погодити договором між собою.

Детальніше про ТТН можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»