• Посилання скопійовано

Документи, які регулюють оплату праці на мікропідприємстві

Чи потрібен на підприємстві колективний договір? Який перелік документів, що регулюють оплату праці, обов’язково має бути у мікропідприємства? Яким документом можна замінити трудовий договір?

Колективний договір укладається з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників, власників та уповноважених ними органів.

Реєстрація колективного договору – колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Умови колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством і угодами становище працівників, є недійсними.

Ще у листі від 05.04.2006 р. №21-5-197 Мін'юст наголошував: чинним законодавством та міжнародними нормами не передбачено  положення щодо обов'язковості укладення колективного договору, а передбачається, що колективний договір укладається на підприємствах,  в  установах, організаціях  незалежно  від  форм власності і господарювання,  які використовують  найману  працю  і мають право юридичної особи.

Щодо відповідальності за відсутність колективного договору на підприємстві, то  чинним законодавством такої відповідальності не передбачено.

Отже, колективний договір не обов’язковий.

 

Які документи обов'язкові?

Обов’язковими документами, відповідно до яких регулюються питання оплати праці та є підставами виплати зарплати  на підприємстві є:

  1. Положення про оплату праці;
  2. Штатний розпис;
  3. Табель обліку використання робочого часу  (ст. 30 Закону про оплату праці);
  4. Накази про відпустку;
  5. Накази про преміювання (якщо практикують преміювання працівників);
  6. Накази про доплати (якщо є).

Документами, що підтверджують суму витрат на оплату праці працівників під­приємства, є розрахункові або розрахунково-платіжні відомості.

 

Щодо трудового договору

Трудовий договір може укладатися як в усній, так і в письмовій формі.

Та є ситуації, коли трудовий договір має бути обов’язково письмовим, а саме:

1) при організованому наборі працівників;

2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

3) при укладенні контракту;

4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 цього Кодексу);

6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;

6-1) при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу;

7) в інших випадках, передбачених законодавством України.

Наказ про прийняття  - це усна форма трудового договору. Отже, жодним іншим документом не можна замінити трудовий договір.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023129