• Посилання скопійовано

Подарунок від засновника без підтверджуючих документів: як оформити документально?

Засновник (він же директор ТОВ) бажає подарувати підприємству ноутбук. Які підтверджуючі документи про право власності повинен надати засновник? Чи потрібно укладати договір? Як визначити справедливу вартість?

З погляду ЦКУ, подарунок оформлюється договором дарування, який врегульовано нормами глави 55 ЦКУ. Відповідно до ст. 717 ЦКУ, за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Юридичні особи також можуть бути сторонами договору дарування, про що говорить ч. 1 ст. 720 ЦКУ.

Форма договору дарування визначена у ст. 719 ЦКУ. При даруванні речей особистого користування та побутового призначення договір дарування укладається усно, а якщо рухома річ, що дарується, має особливу цінність, договір укладається у письмовій формі (передання такої речі за усним договором є правомірним, якщо суд не встановить, що обдаровуваний заволодів нею незаконно).

За фактом передання подарунка оформляється акт приймання-передачі подарунка, видаткова накладна, акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів за формою №ОЗ-1 тощо.

Таким чином, засновник може передати у дарунок ноутбук без наявності підтверджуючих документів на його придбання. Тобто вимагати від засновника документів, що підтверджують право власності на такий ноутбук не потрібно. Особисті речі – це товари, нові і такі, що були у вжитку, призначені для забезпечення звичайних повсякденних потреб фізичної особи. Оскільки ноутбук цілком підпадає під ознаку речі особистого користування, то вважаємо, що договір його дарування від засновника підприємству може бути укладений в усній формі. Однак, для уникнення ризиків трактування такої передачі як продаж (з відповідним нарахування ПДФО та ВЗ) все ж таки радимо укласти з засновником письмовий договір на дарування ноутбука (в якому зазначити, що річ передається безоплатно). Крім цього, як було зазначено вище, необхідно скласти первинний документ на таку передачу.

Поміж тим у договорі на дарування засновник може довідково вказати вартість такого дарунку, яка, наприклад, відповідає ринковій ціні на нього, що буде додатковим підтвердженням його справедливої ціни, про яку ми поговоримо далі.

 

Справедлива вартість

Справедлива  вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити  зобов'язання  за  звичайних  умов на певну дату (П(С)БО 7 та 19).

При цьому, відсутня законодавчо затверджена методика визначення справедливої вартості. Тому в даному випадку підприємству слід користуватись власною оцінкою такого активу, яка має базуватись на вартості, яку б підприємство могло б отримати, якщо б продало такий актив. Зокрема, можуть бути використана або інформація з магазинів щодо вартості такого активу, за умови того, що він є новим. У тому ж разі, якщо актив вже був у використанні певний час, його вартість, на нашу думку, слід оцінювати, наприклад, виходячи з інформації на безкоштовних дошках оголошень, або інших джерелах, які могли б дати змогу оцінити суму коштів, які підприємство теоретично отримало б від його продажу.

Тобто справедлива вартість, це не вартість цього активу, що підтверджується документально, а очікувана (розрахункова) сума коштів яка б могла бути отримана від продажу такого активу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024283
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024562
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202483
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024103
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023121