• Посилання скопійовано

Чи можна складати два різні акти наданих послуг з оренди держмайна за одним договором?

Орендар звернувся до балансоутримувача щодо розбивки орендної плати на дві частини: одна, що відповідає орендній платі за користування приміщенням їдальні, друга – площі приміщення для цілей надання освітніх послуг. Чи не буде суперечити чинному законодавству складання двох різних актів наданих послуг з оренди держмайна?

Запитання:

За договором оренди, який укладений між ФДМУ (орендодавець) та Приватним учбовим закладом (орендар), установа є балансоутримувачем. Предметом договору є надання в оренду приміщень: 380 кв.м – для розміщення шкільної їдальні, 1600 кв.м – для розміщення учбового закладу (ці приміщення розташовані в окремих будівлях). При цьому вартість орендної плати за базовий місяць визначена у розмірі 125000 грн (без ПДВ). Частка балансоутримувача складає 30%. Договором не передбачена кількість актів наданих послуг, тому щомісяця балансоутримувачем складається один акт на загальну суму орендної плати. Проте орендар звернувся до балансоутримувача з проханням про розбивку орендної плати на дві частини: одна, що відповідає орендній платі за користування приміщенням їдальні, друга - відповідає площі, яка використовується для цілей надання освітніх послуг. При цьому орендар зазначає, що можливість коректного розподілення вартості послуг підтверджується додатком до договору «Розрахунком плати за базовий місяць оренди державного нерухомого майна», у якому зазначено, що орендна плата за базовий місяць складається з двох частин: 16 000 грн – щодо приміщення площею 380 кв.м; 109 000 грн – щодо приміщення площею 1600 кв.м. Чи не буде суперечити чинному законодавству складання двох різних актів наданих послуг з оренди державного майна?

 

Відповідь:

Майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання майна, що перебуває в державній та комунальній власності, регулює Закон №157, який набув чинності з 27.12.2019 р. та введено в дію з 01.02.2020 р.

При цьому в п. 2 Прикінцевих та перехідних положеннях Закону №157 зазначено, що договори оренди державного або комунального майна, укладені до набрання чинності цим Законом, продовжуються в порядку, передбаченому законодавством, яке діяло до дати набрання чинності цим Законом.

Договори оренди державного та комунального майна, укладені до набрання чинності Законом №157, зберігають свою чинність та продовжують діяти до моменту закінчення строку, на який вони були укладені.

До набрання чинності Законом №157 був чинним Закон № 2269.

Відповідно до ст. 10 Закону №2269, об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації), термін, на який укладається договір оренди, орендна плата з урахуванням її індексації тощо є істотними умовами договору оренди.

Слід зазначити, що як і раніше, нормами ч. 1 ст. 16 Закону №157 передбачено, що договір оренди формується на підставі примірного договору оренди, що затверджується:

  • Кабінетом Міністрів України – щодо майна державної власності;
  • представницькими органами місцевого самоврядування – щодо майна комунальної власності.

Відповідно до п. 4 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу №786, орендна плата розраховується у такій послідовності: визначається розмір річної орендної плати. На основі розміру річної орендної плати встановлюється розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку орендної плати - останній місяць, за який визначено індекс інфляції, яка фіксується у договорі оренди. З урахуванням розміру орендної плати за базовий місяць оренди розраховується розмір орендної плати за перший та наступні місяці оренди.

Господарська операція в абз. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про бухоблік визначена як дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік).

Отже, чинним законодавством не передбачено складання декількох первинних документів на одну господарську операцію за одним договором. При цьому до первинного документу можуть додаватися інші документи, передбачені чинним законодавством або договором (витяги, розрахунки, квитанції, рахунки тощо, у яких можна навести додаткову інформацію щодо частин орендної плати).

Тому вимоги орендаря щодо надання йому двох актів надання послуг оренди з розбивкою орендної плати на дві частини: одна, що відповідає орендній платі за користування приміщенням їдальні, друга – відповідає площі, яка використовується для цілей надання освітніх послуг, безпідставні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024284
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024562
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202484
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024104
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023122