• Посилання скопійовано

Оформлення первинних документів при наданні послуг та продажу товарів бюджетним установам

Приватне підприємство на загальній системі продає автозапчастини та надає послуги з ремонту та обслуговування автомобілів. Почали роботу з бюджетними установами, які вимагають «специфічні» первині документи (дефектні акти, акт-прийому передачі), замість видаткових накладних на товар та акт виконаних робіт на послуги. Як в цьому випадку складати ПН?

Законом не регламентовані обов’язкові форми первинних документів, які можуть використовувати у своїй діяльності підприємства приватної власності.

Згідно з абз. 11 ст. 1 Закону про бухоблік, первинний документ – документ, який містить відомості про господарську операцію. Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Схоже визначення первинних документів міститься також і в Положенні №88.

У п. 2.1 зазначеного Положення вказано, що первинні документи – це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Мінфін у листі від 13.06.2017 р. №35210-07/23-2135/1/1902 нагадує, що підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи - документи, які містять відомості про господарську операцію.

Первинні документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов'язкові реквізити:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Залежно від характеру операції та технології обробки даних до первинних документів можуть бути включені додаткові реквізити: ідентифікаційний код підприємства, установи з Державного реєстру, номер документа, підстава для здійснення операцій, дані про документ, що засвідчує особу-одержувача тощо.

Первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування господарських операцій може здійснюватися із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

Отже, приватне підприємство може використовувати як «свої» форми документів - видаткові накладні на товар та акт виконанних робіт на послуги, так і ті, що використовують бюджетні установи - дефектні акти, акти-прийому передачі. Головне, щоб вони відповідали наведеним вище вимогам.

Можна оформлювати різні пакети документів для різних клієнтів, а також можна формувати  бюджетникам один з двох пакетів документів на вибір:

  • накладні на товар та акт виконанних робіт (загальноприйняті форми);
  • дефектні акти, акти-прийому передачі (суто бюджетні форми).

На думку автора, дефектний акт є аналогією акту виконаних робіт, а акт прийому-передачі запчастин – аналогією накладної, адже вони підтверджують однинакові господарські операції.

Тому податкові накладні у разі вибору «бюджетного» пакету документів можна складати у звичайному порядку:

  1. ПН на вартість послуг згідно з дефектним актом;
  2. ПН на вартість запчастин  згідно з актом прийому - передачі запчастин або накладної (якщо бюджетні підприємства погодяться на оформлення накладних).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024275
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024555
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202480
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.202498
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023117