• Посилання скопійовано

Якими документами оформити надання майна в оренду на умовах публічної оферти?

ТОВ - платник податку на прибуток на загальних підставах надає послуги з оренди контейнерів шляхом укладання договору публічної оферти. Які первинні документи необхідні для відображення цієї господарської операції у бухгалтерському та податковому обліках?

Особливості публічного договору визначені ст. 633 ЦКУ, зокрема:

  • Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться; 
  • Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги;
  • Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом;
  • Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).

Перш за все повинен бути договір про надання послуг оренди. Такий договір може оформлятися у вигляді окремого письмового документа з назвою «Договір оренди», або оформлятися у спрощеній формі. Докладніше про спрощену форму договору читайте у нашому матеріалі 2013 року, який залишається актуальним в частині документального оформлення та з урахуванням того, що використання печаток вже не обов’язкове.

В даному випадку спрощена форма договору може передбачати таке:

  • Публічною офертою орендодавця є надання орендарю рахунка на оплату оренди контейнера за певний період, який вказується у рахунку;
  • Акцептом оферти з боку орендаря буде оплата такого рахунка;
  • Якщо допускається передання контейнера орендарю раніше момента оплати, то це доцільно оформити актом приймання-передачі контейнера;
  • За бажанням орендодавця може складатися акт про те, що орендар дійсно користувався контейнером протягом певного періоду. Такий акт складається в кінці строку оренди, якщо він менше місяця. Якщо строк оренди більше місяця, акти можна складати щомісячно;
  • Повернення контейнера орендодавцю можна оформляти зворотнім актом приймання-передачі.

На думку автора, для підтвердження доходів для цілей бухобліку та оподаткування податком на прибуток орендодавцю достатньо буде виставлених рахунків та їх оплат. З рахунків буде видно, протягом якого строку надавалися оплачені послуги і до якого періоду належать отримані доходи. Проте на практиці податківці можуть вимагати також і акти надання послуг з оренди, хоча фактично ці акти не містять додаткової інформації та не змінюють порядок обліку доходів орендодавця. Навіть якщо акти за певний період не будуть підписані орендарями, але орендодавець вже отримав оплату за цей період, орендар фактично користувався контейнером і не вимагає повернення оплати, відсутність підпису орендаря на акті  не звільняє орендодавця від нарахування доходу від оренди за цей період та від складання і реєстрації податкових накладних.

Якщо орендар фактично користувався контейнером менше днів, ніж він оплатив,  то для повернення орендарю раніше отриманої від нього оплати можна застосовувати заяви на повернення орендної плати. Форму такої заяви сторони визначають самостійно.

Якщо орендодавець – платник ПДВ, він може стикнутися з блокуванням податкових накладних на послуги оренди. Тоді для розблокування таких ПН доцільно мати ще й акти приймання-передачі контейнерів та акти надання послуг з оренди контейнерів. Якщо ж орендарі є неплатниками ПДВ, то ПН на неплатників не блокуються і складати акти з орендарями-неплатниками ПДВ немає практичної потреби.

Якщо оплата приймається готівкою або картками через POS-термінал або платіжний застосунок на сайті, для реєстрації таких оплат потрібен РРО. Отримання доходів від оренди в цьому разі підтверджується  Z-звітом РРО.

Доходи від надання майна в оренду відображаються в бухобліку на рахунку 713 як інший операційний дохід відповідного звітного періоду на прямолінійній основі протягом строку оренди або з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов’язаних з використанням об’єкта операційної оренди (п. 8 НП(С)БО 14). Загалом, доходи від оренди можна обліковувати за такою схемою (без урахування обліку ПДВ):

Дата та зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

28.04:  Виставлено рахунок орендарю, отримано оплату за період згідно рахунку, наприклад, за травень. Дата оплати – 28 квітня

311

681

1000

31.05:  Нараховано дохід від оренди за період згідно оплаченого рахунка – в даному випадку це дохід за травень. Ця операція може відображатися на підставі акту, підписаного сторонами

361

713

1000

31.05:  Зараховано передплату

681

361

1000

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202452
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024382
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024170
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024110