• Посилання скопійовано

Виникнення доходу у нового кредитора

ТОВ «А» (І-й кредитор) відвантажило ТОВ (боржнику) товари. Згодом ТОВ «А» відступило ТОВ «В» (новий кредитор) право грошової вимоги, але згідно з договором відступлення вимоги, новий кредитор не зобов‘язаний перераховувати кошти боржника І-му кредитору. Коли виникає дохід у нового кредитора?

Відповідно до п. 1 ст. 512 ЦКУ, кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій ж формі, що й правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Такий правочин підлягає держреєстрації та має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом (ст. 513 ЦКУ). 

Згідно з ст. 514 ЦКУ, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до пп. 14.1.255 ПКУ, відступлення права вимоги - операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Статтею 192 ПКУ зазначено особливості визначення бази оподаткування в окремих випадках, а також порядок коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН (пп. 192.1 ПКУ).

Також згідно з абз. 2 пп. 196.1.5 ПКУ не є об’єктом оподаткування операції з відступлення права вимоги.

У листі ДФС від 30.11.2018 р. №5032/ІПК/26-15-12-01-18/ІПК зазначено, що перерахування постачальником коштів, отриманих від первинного кредитора як аванс, новому кредитору не є поверненням постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг покупцю/отримувачу (первинному кредитору), тому підстави для коригування сум податкових зобов’язань у такого постачальника відсутні. 

А операція з уступки покупцем (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору не спричиняє податкових наслідків з ПДВ для постачальника. Постачальник (боржник) на дату заміни кредитора у зобов’язанні не коригує податкові зобов’язання з ПДВ, визначені на дату отримання ним попередньої (авансової) оплати, оскільки відсутні законодавчо визначені підстави для такого коригування, та не складає податкову накладну на нового кредитора, оскільки податкова накладна вже складена на дату першої події операції (отримання авансу).

Таким чином, переуступка права вимоги боржника новому кредитору, ніяким чином не впливає на його ПДВ, оскільки у нового кредитора відсутнє постачання товарів, а отримані кошти від боржника є погашенням зобов’язань перед попереднім кредитором. 

Відповідно до п. 8 П(С)БО 15 у бухобліку первісного кредитора на дату переходу права власності на відвантажений товар виникає дохід, а також виникають і витрати в сумі собівартості такого товару за п. 11 П(С)БО 16.

Отже, відступлення права вимоги грошової заборгованості за номіналом до виникнення доходу не приводить. Коригування фінрезультату за цією операцією ПК не передбачені.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202448
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024322
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024161
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024105