• Посилання скопійовано

Бухоблік сум донарахованого ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ

Відповідно до ст. 199 ПКУ підприємство за придбаними послугами здійснює пропорційне віднесення сум ПДВ до податкового кредиту та щомісяця (за умови наявності неоподатковуваних ПДВ-операцій) реєструє зведену ПН на суму ПДВ, що припадає на неоподатковувані операції. Як вести бухоблік сум ПДВ у таких РК?

Відповідно до п. 12 Інструкції № 141 платник ПДВ суму донарахованого податкового зобов’язання з ПДВ на підставі розрахунку коригування, складеного за результатами проведеного перерахунку відповідно до ст. 199 ПКУ, відображає за дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання», аналітичний рахунок «Податкові зобов’язання, що підлягають коригуванню», і кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками», аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість». Одночасно на цю суму ПДВ збільшуються витрати платника ПДВ з відображенням за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» і кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання», аналітичний рахунок «Податкові зобов’язання, що підлягають коригуванню».

Далі, платник ПДВ суму надмірно нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ на підставі розрахунку коригування, складеного за результатами проведеного перерахунку відповідно до ст.  199 ПКУ, відображає за кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання», аналітичний рахунок «Податкові зобов’язання, що підлягають коригуванню», і дебетом субрахунку 641 «Розрахунки за податками», аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість». Одночасно на цю суму податку збільшуються доходи платника податку з відображенням за кредитом субрахунку 719 «Інші операційні доходи» і дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання», аналітичний рахунок «Податкові зобов’язання, що підлягають коригуванню».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»