• Посилання скопійовано

Придбання рухомого майна у фізособи: бухоблік та наслідки з ПДВ

Підприємство (загальна система оподаткування) здійснює придбання у фізособи пересувного будівельного вагончика. Як правильно відображається така операція в бухобліку та які її податкові наслідки для підприємства?

Згідно з пп. 162.1.1 ПКУ платником податку на доходи фізосіб є фізособа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи. Відповідно до п. 173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ПКУ (5% від бази оподаткування).

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 173.1 ПКУ дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Згідно зі ст. 7 Закону про оцінку майна проведення оцінки майна є обов'язковим у випадку оподаткування   майна   згідно   з   законом,  крім  випадків визначення  розміру  податку  при  спадкуванні власності, вартість якої  оподатковується за нульовою ставкою. 

Таким чином, щоб застосувати ставку ПДФО 5%, потрібно здійснити оцінку цього вагончика. Якщо цього зроблено не буде, то доведеться застосувати загальну ставку 18%.

При цьому, у ч. 2 ст. 181 ЦКУ зазначено, що рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі. Оскільки з умови запитання видно, що такий вагончик є пересувним – відповідно, він підпадає під визначення рухомого майна, а отже, дохід від його продажу повинен бути оподаткований ПДФО за ставкою 5%.

Крім того, доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Відповідно до пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ ставка військового збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок (військовий збір) з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок і подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування (п. 176.2 ПКУ). У довіднику ознак доходів фізосіб для такого доходу передбачено ознаку з кодом 105.

Оприбуткування майна, придбаного у фізособи, здійснюється на підставі акта приймання-передачі, який повинен містити обов’язкові реквізити первинних документів. У випадку оприбуткування ОЗ та МНМА використовують Акт приймання-передачі типової форми №ОЗ-1.

В бухобліку оприбуткування такого рухомого майна від фізичної особи відображається наступними проведеннями:

Операція

Дт

Кт

Отримано пересувний вагончик

152

685

Нараховано ПДФО

685

6411

Нараховано ВЗ

685

642/ВЗ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»