• Посилання скопійовано

Відображаємо в обліку продаж невиробничого активу: приклад

Як у податковому обліку відобразити продаж невиробничих активів?

Невиробничі об'єкти не підлягають амортизації в податковому обліку, тому результат операції з їх продажу в цілях оподаткування визначається шляхом порівняння вартості продажу, з урахуванням вимог абз. 2 п. 146.13 ПКУ (п. 146.13 ПКУ).

У такій ситуації понесені раніше витрати на поточні ремонти невиробничого об'єкта теж можуть брати участь у визначенні об'єкта оподаткування. Але такі ремонтні витрати можуть зменшити оподатковуваний дохід, проте не можуть збільшити витрати в податковому обліку. Якщо вартість продажу невиробничого об'єкта ОЗ перевищує його первісну вартість і суму витрат на ремонти, то дохід визначається з урахуванням таких витрат. Якщо первісна вартість невиробничого об'єкта ОЗ вища за його продажну вартість, то витрати в податковому обліку виникнуть тільки на різницю між ними без урахування витрат на ремонти.


Приклад. Підприємство «Альфа» продає невиробничий об'єкт — акваріум. Первісна вартість акваріума — 8000 грн., здійснені витрати на поліпшення — 800 грн. Договірна вартість, за якою продається невиробничий ОЗ, — 3000 грн. (ПДВ — 600 грн.), що відповідає рівню звичайних цін. Оскільки вартість продажу акваріума нижча від його первісної вартості, то в податковому обліку виникнуть витрати. Але сума витрат на поліпшення не братиме участі в розрахунку. Витрати = 8000 грн. — 3000 грн. = 5000 грн.

Пам'ятайте: під час продажу невиробничого активу виникає податкове зобов'язання виходячи з договірної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни (п. 188.1 ПКУ).

 

Постає запитання: а що в такій ситуації відбувається з податковим кредитом? Продаючи такий об'єкт, підприємство починає використовувати його в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, тому в нього виникає право на відображення раніше не відображеного ПК на підставі бухгалтерської довідки згідно з п. 198.5 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»