• Посилання скопійовано

Облік роялті, отриманого від нерезидента

Підприємство надало нерезиденту послугу, отримавши роялті. Кошти від нерезидента, отримані за мінусом сплаченого нерезидентом податку. Нерезидент надав довідку про суму сплаченого податку, але підприємство не може зарахувати цю суму податку, бо має збитки. Як цю суму податку відобразити в обліку?

Про особливості обліку, оподаткування у випадку сплати податку нерезидентом ми детально писали тут та тут.

В даній ситуації бухгалтерські проведення можуть бути такими:

  • Дт 373 Кт 719 – нараховане роялті;
  • Дт 719 Кт 641н – утримано податок, сплачений нерезидентом;
  • Дт 641н Кт 373 – зменшена заборгованість на суму податку, сплаченого нерезидентом.

Таким чином, на суму сплаченого нерезидентом податку, який не зараховуватиметься у зменшення податку, сплаченого в Україні, фактично зменшується отримана сума доходу.

Ми навели власний погляд щодо обліку податку. Але в Україні державним органом, що регулює питання методології бухгалтерського обліку, є Мінфін (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Тому для уникнення непорозумінь для вирішення цього питання може бути доречним звернутися до Мінфіну.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гранту від Державного центру зайнятості
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримав грант від Державного центру зайнятості. Чи є це доходом ТОВ? Як обліковувати запаси, придбані за кошти гранту? Чи нараховувати амортизацію на ОЗ, придбані за кошти гранту? Чи є право на ПК у разі придбання запасів за кошти гранту?
    15.10.202425
  • Як нарахувати податок на нежитлову нерухомість, якщо в рішенні місцевої влади немає ставки для виробничої будівлі?
    Підприємству донараховано податок на нерухомість (виробнича будівля) за 2021 р. Податкова застосовує ставку 2021 р. 0,1%, яка встановлена для інших будівель в інших частинах міста. Але про виробничі будівлі в рішенні місцевої влади інформації немає. Чи є правові підстави такого підходу? Як відобразити в обліку таке донарахування?
    14.10.202436
  • Облік роялті, отриманого від нерезидента
    Підприємство надало нерезиденту послугу, отримавши роялті. Кошти від нерезидента, отримані за мінусом сплаченого нерезидентом податку. Нерезидент надав довідку про суму сплаченого податку, але підприємство не може зарахувати цю суму податку, бо має збитки. Як цю суму податку відобразити в обліку?
    11.10.202430
  • Як відобразити в обліку отримані сертифікати ISO?
    Підприємство отримало сертифікати на систему управління охороною праці, управління якістю теологічного управління (ДСТУ ISO 9001-2015). Ці сертифікати на 3 роки. Як відобразити в обліку, якщо це повторна сертифікація?
    11.10.202444
  • Як відобразити в обліку та оподаткувати роялті, отримані від нерезидента?
    ТОВ (резидент Дія. Сіті) розмістило власну комп’ютерну гру на платформі Steam (юрособа, зареєстрована в США). Нерезидент США виплачує кожного кварталу роялті, податок утримує за ставкою 10%. Як відобразити в обліку роялті та оподаткувати? Чи має підприємство право на пільгову ставку? Чи потрібно відображати податки з роялті?
    09.10.202434

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь