• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку отримані сертифікати ISO?

Підприємство отримало сертифікати на систему управління охороною праці, управління якістю теологічного управління (ДСТУ ISO 9001-2015). Ці сертифікати на 3 роки. Як відобразити в обліку, якщо це повторна сертифікація?

Якщо коротко, то сертифікат ISO – це документ, який підтверджує, що впроваджені підприємством системи менеджменту якості  відповідають вимогам міжнародних стандартів. Наявність такого сертифікату відповідності підтверджує, що підприємство виготовляє продукцію відповідної якості. Це, своєю чергою, підвищує імідж підприємства, збільшує рівень конкурентоспроможності, а в деяких випадках і розширює коло покупців.

Щоб отримати сертифікат, підприємство звертається до компанії, яка має акредитацію на проведення сертифікації, та надає перелік документів, рекомендований для отримання сертифікату. Після отримання сертифікату будуть проміжні перевірки (наглядовий аудит) відповідності підприємства вимогам ISO.

Після сплину трьох років здійснюється повторна сертифікація з метою забезпечення відповідністі вимогам стандарту і отримання нового сертифікату з новим терміном. Тобто у підприємства виникають витрати безпосередньо для отримання сертифікату (первісного або повторного) і супутні витрати для його підтвердження протягом строку дії.

Тепер ідентифікуємо їх в обліку. На нашу думку, витрати на отримання сертифікату, незалежно від того, чи це первісне отримання чи повторна сертифікація, мають всі ознаки нематеріального активу, зокрема:

  • підприємство здійснює його контроль;
  • актив може бути ідентифікований (вартість може бути достовірно визначена);
  • є імовірність отримання майбутніх економічних вигід. Більш детально - ДК №48/2012.

Зараховується на баланс такий нематеріальний актив за первісною вартістю (п.10, 11 НП(С)БО 8) і амортизується протягом строку його корисного використання, який установлюється підприємством при зарахуванні активу на баланс (п. 25 НП(С)БО 8), відповідно до наведеної умови протягом 3 років. Відображення в обліку покажемо у таблиці. 

 

Бухоблік витрат на сертифікацію

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Понесено витрати для переоформлення сертифікату ISO

154

631

ПДВ

641

631

Визнано нематеріальний актив

127

154

Оплачено послуги акредитованої компанії

631

311

Амаортизація нематеріального активу

91

133

Витрати на наглядовий аудит потрібно враховувати на рахунку 39, так як ці витрати підтверджують дію сертифікату протягом строку, що залишився. Тобто витрати на аудит за перший рік будуть списувати протягом двох років, що відповідають терміну дії сертифікату. Витрати на другий аудит– протягом останнього року.

В обліку:

  • Дт 39 Кт 631 – витрати на аудит;
  • Дт 91 Кт 39 – включення до складу загальновиробничих витрат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гранту від Державного центру зайнятості
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримав грант від Державного центру зайнятості. Чи є це доходом ТОВ? Як обліковувати запаси, придбані за кошти гранту? Чи нараховувати амортизацію на ОЗ, придбані за кошти гранту? Чи є право на ПК у разі придбання запасів за кошти гранту?
    15.10.202425
  • Як нарахувати податок на нежитлову нерухомість, якщо в рішенні місцевої влади немає ставки для виробничої будівлі?
    Підприємству донараховано податок на нерухомість (виробнича будівля) за 2021 р. Податкова застосовує ставку 2021 р. 0,1%, яка встановлена для інших будівель в інших частинах міста. Але про виробничі будівлі в рішенні місцевої влади інформації немає. Чи є правові підстави такого підходу? Як відобразити в обліку таке донарахування?
    14.10.202436
  • Облік роялті, отриманого від нерезидента
    Підприємство надало нерезиденту послугу, отримавши роялті. Кошти від нерезидента, отримані за мінусом сплаченого нерезидентом податку. Нерезидент надав довідку про суму сплаченого податку, але підприємство не може зарахувати цю суму податку, бо має збитки. Як цю суму податку відобразити в обліку?
    11.10.202430
  • Як відобразити в обліку отримані сертифікати ISO?
    Підприємство отримало сертифікати на систему управління охороною праці, управління якістю теологічного управління (ДСТУ ISO 9001-2015). Ці сертифікати на 3 роки. Як відобразити в обліку, якщо це повторна сертифікація?
    11.10.202444
  • Як відобразити в обліку та оподаткувати роялті, отримані від нерезидента?
    ТОВ (резидент Дія. Сіті) розмістило власну комп’ютерну гру на платформі Steam (юрособа, зареєстрована в США). Нерезидент США виплачує кожного кварталу роялті, податок утримує за ставкою 10%. Як відобразити в обліку роялті та оподаткувати? Чи має підприємство право на пільгову ставку? Чи потрібно відображати податки з роялті?
    09.10.202434

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь