• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку виплату іменної стипендії юридичною особою?

Підприємство уклало тристоронній договір пожертви, за яким воно виплачуватиме іменну стипендію здобувачам освіти. Стипендія буде перераховуватися безпосередньо здобувачам, одним з них є працівник підприємства. Сума пожертви 5000 грн/міс. Як відобразити цю операцію в обліку та оподаткувати?

Учням, студентам, курсантам невійськових закладів фахової передвищої, вищої освіти, слухачам, клінічним ординаторам, асистентам-стажистам, аспірантам і докторантам, які навчаються за кошти фізичних та юридичних осіб, стипендії можуть виплачуватися за кошти таких осіб, якщо це передбачено умовами укладеного договору між закладом освіти та фізичною або юридичною особою, яка замовляє платну послугу для себе або іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати (п. 2 Порядку призначення стипендій).

Така виплата може бути проведена навчальному закладу з подальшою виплатою здобувачу освіти або безпосередньо здобувачу. Відповідно до наведеної умови стипендію отримує здобувач освіти. 

 

ПДФО та ВЗ

Отримана стипендія включається до загального місячного доходу фізичної особи в частині, що перевищує суму, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн), зокрема у 2024 р. – це 4 240,00 грн на місяць (див. пп. 165.1.26 ПКУ).

Якщо розмір стипендії 5000 грн, то підприємству необхідно буде оподаткувати ПДФО та ВЗ дохід в сумі 760 грн (5000 – 4240). Про це див. нашу новину. В додатку 4ДФ ця виплата показується за ознакою доходу 150 у повній сумі 5000 грн та з ПДФО з суми перевищення.

 

ЄСВ 

Виплата стипендії не належить до фонду оплати праці, відповідно не є базою оподаткування ЄСВ. Також відповідно до п. 9 розд. ІІ Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ до не об’єктних виплат відносяться стипендії студентам, аспірантам, направленим підприємствами на навчання з відривом від виробництва у вищі навчальні заклади.

Відображення в обліку покажемо у таблиці.

Бухоблік надання стипендії фізособі 

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Нараховано стипендію

949

685

5000,00

Утримано ПДФО з оподатковуваної суми стипендії: 5000 – 4240 = 760 грн; 760 * 18 % = 136,80 грн

685

641/ПДФО

136,80

Утримано ВЗ з оподатковуваної суми стипендії: 5000 – 4240 = 760 грн; 760 * 1,5 % = 11,40 грн

685

642/ВЗ

11,40

Ставка ВЗ застосовується в розмірі 1,5%, до введення змін див. нашу новину тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як відобразити в обліку виплату іменної стипендії юридичною особою?
    Підприємство уклало тристоронній договір пожертви, за яким воно виплачуватиме іменну стипендію здобувачам освіти. Стипендія буде перераховуватися безпосередньо здобувачам, одним з них є працівник підприємства. Сума пожертви 5000 грн/міс. Як відобразити цю операцію в обліку та оподаткувати?
    04.10.202414
  • Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ?
    ФГ – платник єдиного податку 4 групи, платник ПДВ, планує збільшити статутний капітал з внеску ОЗ засновником та новим членом ФГ, зокрема склад 1 та склад 2 відповідно. Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ? Який порядок оподаткування цих операцій?
    04.10.20248
  • Як відобразити в обліку наслідки крадіжки коштів з поточного рахунку?
    Кошти з рахунку ТОВ (загальна система оподаткування) були перераховані на поточний ФОП внаслідок зламу комп'ютера. Договірних відносин між ТОВ та ФОП немає. Заяву до поліції подано. Чи має право ТОВ на витрати за цією операцією, якщо кошти не будуть повернені?
    03.10.202425
  • Облік придбання єдиного майнового комплексу у покупця
    Підприємство, платник податку на прибуток та ПДВ, брало участь у малій приватизації. В договорі купівлі-продажу та акті прийому-передачі виокремлено нерухомість та автомобіль, які входять у майновий комплекс. Також на балансі держпідприємства є інші ОЗ, ТМЦ, дебіторська та кредиторська заборгованості. Оцінка майна перед приватизацією не проводилась. Сума сплачена за весь єдиний майновий комплекс. ДП реорганізується в ТОВ, засновником якого буде це підприємство-покупець (частка 100%). Придбання проводиться через Фонд держмайна
    01.10.202434
  • Податкові наслідки уцінки НМА, який ще не введений в експлуатацію
    ТОВ придбало НМА і обліковує його за дебетом рах. «Придбання (створeння) нематеріальних активів». НМА ще не введений в експлуатацію, і невідомо, коли це може статися. Вартість цієї інвестиції на кінець 2024 року потрібно зменшити внаслідок знецінення. Які документи потрібно скласти та підписати? Які будуть наслідки з ПДВ та з податку на прибуток?
    30.09.202436