• Посилання скопійовано

Облік придбання єдиного майнового комплексу у покупця

Підприємство, платник податку на прибуток та ПДВ, брало участь у малій приватизації. В договорі купівлі-продажу та акті прийому-передачі виокремлено нерухомість та автомобіль, які входять у майновий комплекс. Також на балансі держпідприємства є інші ОЗ, ТМЦ, дебіторська та кредиторська заборгованості. Оцінка майна перед приватизацією не проводилась. Сума сплачена за весь єдиний майновий комплекс. ДП реорганізується в ТОВ, засновником якого буде це підприємство-покупець (частка 100%). Придбання проводиться через Фонд держмайна

Що придбали?

Відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону про приватизацію державного та комунального майна до об’єктів малої приватизації належать:

1) єдині майнові комплекси державних і комунальних підприємств (ЄМК), їх структурних підрозділів, крім тих, що належать до об’єктів великої приватизації.

Єдиний майновий комплекс державного або комунального підприємства, його структурного підрозділу - усі види майна, призначені для діяльності підприємства, його структурного підрозділу, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировина, продукція, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, включаючи права на земельні ділянки.

2) окреме майно.

Окремим майном вважається рухоме та нерухоме майно державних або комунальних підприємств, майно, що залишилося після закінчення процедури ліквідації державних або комунальних підприємств, визнаних банкрутами; майно підприємств, що ліквідуються за рішенням органу, уповноваженого управляти державним або комунальним майном; майно державних або комунальних підприємств, що не були продані як єдині майнові комплекси; державне або комунальне майно, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств та перебуває на обліку господарських товариств, створених унаслідок приватизації або корпоратизації;

3) об’єкти незавершеного будівництва (будівлі, споруди, передавальні пристрої, які не введені в експлуатацію), законсервовані об’єкти;

4) об’єкти соціально-культурного призначення.

5) пакети акцій акціонерного товариства, утвореного у процесі приватизації або корпоратизації, акції (частки), що належать державі у статутному капіталі господарських товариств, інших господарських організацій і підприємств, заснованих на базі об’єднання майна різних форм власності та розташованих на території України або за її межами, крім пакетів акцій акціонерних товариств, що належать до об’єктів великої приватизації;

6) пули та інші об’єкти, що не належать до об’єктів великої приватизації.

Підприємство-покупець придбало нерухомість та автомобіль як єдиний майновий комплекс і окремо отримує фінансову інвестицію у вигляді частки в статутному капіталі після зміни організаційно-правової форми державного підприємства (далі ДП) на ТОВ.

 

Як оцінити?

В умові зазначено, що оцінка не проводилась. Проте відповідно до ст. 7 Закону про оцінку майна проведення оцінки майна є обов'язковим у разу приватизації та іншого відчуження у випадках, встановлених законодавством, оренди, обміну, страхування державного майна, майна, що є у комунальній власності, а також повернення цього майна на підставі рішення суду. Тобто ціна, що заявлена на аукціоні, була сформована на основі оцінки, проведеної безпосередньо перед приватизацією і є справедливою вартістю єдиного майнового комплексу. Тому оцінка об’єктів, що входять до складу ЄМК, має бути проведена, тому що це пряма вимога Закону про оцінку майна. 

Якщо ж у підприємства-покупця оцінки немає, то зробити доведеться, позаяк підприємство-покупець буде визнавати в обліку придбаний ЄМК як ідентифіковані активи за їх справедливою вартістю (п. 8 НП(С)БО 19). В процесі торгів ціна може змінюватись, тому при зарахуванні на баланс використаємо правило пропорції. Приклад розрахунку наведено у Таблиці.

Таблиця

Об’єкт ЄМК

Дані договору

Дані оцінки

Зараховуємо на баланс гр. 3*1,2**

1

2

3

4

Склад 1

х

8000000

9600000

Склад 2

х

4000000

4800000

Офісне приміщення

х

6500000

7800000

Автомобіль

х

340000

408000

Всього

22608000

18840000

22608000

Коефіцієнт

22608000 / 18840000 = 1,2

Після реєстрації змін, зокрема внесення даних щодо засновника, підприємство-покупець має визнати в обліку фінансову інвестицію. ЄМК передається за плату, а от щодо частки нічого не сказано, тобто інвестиція отримана безоплатно. Відповідно до НП(С)БО 12 фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображаються у бухгалтерському обліку за собівартістю, в нашій ситуації вона рівна нулю. 

А вже на кожну дату балансу переглядається за одним з методів:

  • за справедливою вартістю (п. 8 НП(С)БО 12). 
  • за методом участі в капіталі (п. 11 НП(С)БО 12). Більш детально про дані методи див. в аналітиці тут.

Звертаємо увагу, що передача дебіторської заборгованості та інших активів після зміни організаційної форми проводиться в загальному порядку – через договори відступлення права вимоги, купівлі-продажу активів.

 

Як відобразити в обліку?

Придбання ЄМК:

  • Дт 377 Кт 311 – внесено гарантійний внесок;
  • Дт 377 Кт 311 – остаточний розрахунок за результатами аукціону;
  • Дт 641 Кт 644 – складено та зареєстровано ПН Фондом держмайна
  • Дт 152 Кт 685 – отримано майно
  • Дт 644 Кт 685 – ПДВ
  • Дт 685 Кт 377 – зарахування заборгованостей.

Введено в експлуатацію ЄМК:

  • Дт 10 Кт 152 – введено в експлуатацію нерухомість (склад 1,2, офісне приміщення);
  • Дт 105 Кт 152 – введено в експлуатацію автомобіль.

 

Фінансові інвестиції

Дт 14 Кт 424, за нульовою собівартістю, але з урахуванням витрат, понесених для отримання такої інвестиції (за їх наявності).

Також пропонуємо до уваги іншу нашу консультацію, де також розглянуто безоплатне отримання корпоративних прав - Бухоблік ТОВ при даруванні корпоративних прав фізособою засновником іншому ТОВ.

 

ПДВ

Платником ПДВ є відділення ФДМУ (Фонд держмайна), яке є стороною договору продажу майна. Тому таке відділення за загальним правилом нараховує ПЗ з ПДВ, складає ПН, реєструючи в ЄРПН. На підставі такої ПН покупець, якщо він є платником ПДВ, має право відобразити ПК (ІПК ДПСУ від 29.12.2022 р. №2409/ІПК/99-00-21-03-02-06)

 

Податок на прибуток

За умови застосування податкових різниць у підприємства – продавця будуть різниці лише при нарахуванні амортизації необоротних активів відповідно до ст. 138 ПКУ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як відобразити в обліку виплату іменної стипендії юридичною особою?
    Підприємство уклало тристоронній договір пожертви, за яким воно виплачуватиме іменну стипендію здобувачам освіти. Стипендія буде перераховуватися безпосередньо здобувачам, одним з них є працівник підприємства. Сума пожертви 5000 грн/міс. Як відобразити цю операцію в обліку та оподаткувати?
    04.10.202414
  • Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ?
    ФГ – платник єдиного податку 4 групи, платник ПДВ, планує збільшити статутний капітал з внеску ОЗ засновником та новим членом ФГ, зокрема склад 1 та склад 2 відповідно. Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ? Який порядок оподаткування цих операцій?
    04.10.20248
  • Як відобразити в обліку наслідки крадіжки коштів з поточного рахунку?
    Кошти з рахунку ТОВ (загальна система оподаткування) були перераховані на поточний ФОП внаслідок зламу комп'ютера. Договірних відносин між ТОВ та ФОП немає. Заяву до поліції подано. Чи має право ТОВ на витрати за цією операцією, якщо кошти не будуть повернені?
    03.10.202425
  • Облік придбання єдиного майнового комплексу у покупця
    Підприємство, платник податку на прибуток та ПДВ, брало участь у малій приватизації. В договорі купівлі-продажу та акті прийому-передачі виокремлено нерухомість та автомобіль, які входять у майновий комплекс. Також на балансі держпідприємства є інші ОЗ, ТМЦ, дебіторська та кредиторська заборгованості. Оцінка майна перед приватизацією не проводилась. Сума сплачена за весь єдиний майновий комплекс. ДП реорганізується в ТОВ, засновником якого буде це підприємство-покупець (частка 100%). Придбання проводиться через Фонд держмайна
    01.10.202434
  • Податкові наслідки уцінки НМА, який ще не введений в експлуатацію
    ТОВ придбало НМА і обліковує його за дебетом рах. «Придбання (створeння) нематеріальних активів». НМА ще не введений в експлуатацію, і невідомо, коли це може статися. Вартість цієї інвестиції на кінець 2024 року потрібно зменшити внаслідок знецінення. Які документи потрібно скласти та підписати? Які будуть наслідки з ПДВ та з податку на прибуток?
    30.09.202436