• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ?

ФГ – платник єдиного податку 4 групи, платник ПДВ, планує збільшити статутний капітал з внеску ОЗ засновником та новим членом ФГ, зокрема склад 1 та склад 2 відповідно. Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ? Який порядок оподаткування цих операцій?

У власності фермерського господарства може перебувати будь-яке майно, в тому числі земельні ділянки, житлові будинки, господарські будівлі і споруди, засоби виробництва тощо, яке необхідне для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і набуття якого у власність не заборонено законом. Порядок володіння, користування і розпорядження майном фермерського господарства здійснюється відповідно до його статуту, якщо інше не передбачено угодою між членами фермерського господарства та законом  (ст. 20 Закону про фермерське господарство).

Таким чином, оскільки не встановлено спеціальних правил чи вимог для формування статутного капіталу користуючись майном одного із засновників чи члена фермерського господарства, то потрібно скористатись положеннями статуту такого фермерського господарства та/або загальними правилами, встановлені для господарських товариств. Більш детально див. у нашій консультації тут.

Якщо статутний капітал вже сформовано, але один із засновників (учасників) чи членів фермерського господарства бажає передати господарству належну йому нерухомість саме як внесок до статутного капіталу, то для цього розмір статутного капіталу потрібно збільшити на вартість, за якою вноситиметься така нерухомість. При цьому потрібно буде внести зміни до статуту в частині збільшення розміру статутного капіталу на вартість такої нерухомості. 

Випадки обов'язкової оцінки майна наведені у ст. 7 Закону про оцінку майнаТакий випадок, як внесення майна у вигляді складу до статутного капіталу фермерського господарства у ній не зазначений, тому вартість майна може бути визначена самостійно. В бухобліку ФГ внесення майна до СК відображається в загальному порядку:

  • Дт 46 Кт 40 – збільшено статутний капітал на суму заборгованості учасника у національній валюті;
  • Дт 152 Кт 46 – отримано основні засоби від засновника, члена ФГ господарства;
  • Дт 103 Кт 152 – введено в експлуатацію склад.

Більш детально див. у «ДК» №9 від 26.02.2018 р.

 

ПДВ

Операція із внесення платником ПДВ рухомого/нерухомого майна до статутного капіталу юридичної особи в обмін на корпоративні права в загальному порядку є об’єктом оподаткування ПДВ (див. нашу новину)

В цьому випадку нерухомість до статутного капіталу вноситься фізичною особою, тому ПДВ тут не виникає. 

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 165.1.44 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи у вигляді суми майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи – емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

Тобто такий внесок не оподатковується ПДФО. В такому разі він не оподатковується і ВЗ (див. пп. 1.7 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). Більш детально див. нашу консультацію тут.

Внесок до статутного капіталу ФГ фізичною особою не відображається в додатку 4ДФ єдиної звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як відобразити в обліку виплату іменної стипендії юридичною особою?
    Підприємство уклало тристоронній договір пожертви, за яким воно виплачуватиме іменну стипендію здобувачам освіти. Стипендія буде перераховуватися безпосередньо здобувачам, одним з них є працівник підприємства. Сума пожертви 5000 грн/міс. Як відобразити цю операцію в обліку та оподаткувати?
    04.10.202414
  • Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ?
    ФГ – платник єдиного податку 4 групи, платник ПДВ, планує збільшити статутний капітал з внеску ОЗ засновником та новим членом ФГ, зокрема склад 1 та склад 2 відповідно. Як відобразити в обліку внесок ОЗ до статутного капіталу ФГ? Який порядок оподаткування цих операцій?
    04.10.20248
  • Як відобразити в обліку наслідки крадіжки коштів з поточного рахунку?
    Кошти з рахунку ТОВ (загальна система оподаткування) були перераховані на поточний ФОП внаслідок зламу комп'ютера. Договірних відносин між ТОВ та ФОП немає. Заяву до поліції подано. Чи має право ТОВ на витрати за цією операцією, якщо кошти не будуть повернені?
    03.10.202425
  • Облік придбання єдиного майнового комплексу у покупця
    Підприємство, платник податку на прибуток та ПДВ, брало участь у малій приватизації. В договорі купівлі-продажу та акті прийому-передачі виокремлено нерухомість та автомобіль, які входять у майновий комплекс. Також на балансі держпідприємства є інші ОЗ, ТМЦ, дебіторська та кредиторська заборгованості. Оцінка майна перед приватизацією не проводилась. Сума сплачена за весь єдиний майновий комплекс. ДП реорганізується в ТОВ, засновником якого буде це підприємство-покупець (частка 100%). Придбання проводиться через Фонд держмайна
    01.10.202434
  • Податкові наслідки уцінки НМА, який ще не введений в експлуатацію
    ТОВ придбало НМА і обліковує його за дебетом рах. «Придбання (створeння) нематеріальних активів». НМА ще не введений в експлуатацію, і невідомо, коли це може статися. Вартість цієї інвестиції на кінець 2024 року потрібно зменшити внаслідок знецінення. Які документи потрібно скласти та підписати? Які будуть наслідки з ПДВ та з податку на прибуток?
    30.09.202436