• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування акту розбіжності при прийманні товару за минулий період

В червні 2024 року покупець надав акт розбіжності щодо приймання товару за грудень 2023 р. РК до ПН теж вже зареєстрували в червні. Облік товару ведеться на рах. 28. ТОВ прийняло рішення компенсувати витрати у червні 2024 р. Як відобразити цю операцію в обліку?

Відображення акту розбіжності в обліку та фінансовій звітності

Алгоритм відображення в обліку первинного документу за минулий період такий:

  • Складаємо бухдовідку в періоді виявлення розбіжності – у червні 2024 р.;
  • Складаємо баланс зі зміненими даними графи 3 (показники на початок 2024 р).

Оскільки операція належить до минулих річних періодів, то коригування проводимо за рахунок нерозподіленого прибутку (пп. 4 П(С)БО 6) і лише за тими рахунками, що мають залишок, який треба виправити:

  • Дт 44 Кт 361 – визнано заборгованість перед покупцем відповідно акту приймання товару після коригування;
  • Дт 641/1 Кт 44 – зменшено податкові зобов’язання з ПДВ щодо суми повернення коштів;
  • Дт 641/2 Кт 44 – зменшено податкові зобов’язання з податку на прибуток.

Також ТОВ необхідно врахувати акт розбіжності щодо ваги відвантаженого товару і відкоригувати сальдо рах. 28. Проте фізично товар відсутній, тому, якщо товар не передбачає втрати ваги в процесі транспортування, то у разі отримання ПК за операціями щодо придбання даного товару, необхідно буде скласти ПН за пп. 198.5 ПКУ. І додатково відкоригувати рахунок 641/1 ПДВ, зокрема, Дт 44 Кт 641/1.

Факт таких виправлень за минулі роки у звітності треба буде розкрити у примітках до фінансової звітності, а також навести інформацію про помилку: її зміст і суму, зазначити статті, які були перераховані внаслідок виправлення помилок та з метою повторного подання порівняльної інформації.

На відміну від органів статистики, яким можна подати уточнену фінзвітність на добровільній основі, до органів ДПС подати повторну фінансову звітність з правильними показниками потрібно буде обов’язково.

 

Податок на прибуток

Якщо виправлення помилок у фінансовій звітності впливає на фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) та як наслідок на показник об’єкта оподаткування податком на прибуток, то платник податків здійснює виправлення показників податкової декларації з податку на прибуток шляхом подання або уточнюючого розрахунку, або у складі податкової декларації з податку на прибуток за відповідний податковий (звітний) період за чинною на день їх подання формою (лист ДФСУ від 26.05.2016 №11515/6/99-99-15-02-01-15). Як подати уточнюючу з податку на прибуток див. тут і тут.

 

ПДВ

Щодо ПДВ виділимо дві окремі операції:

Перша – зменшення ПЗ за поставкою на основі акта розбіжності. 

Оскільки РК призводить до зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, то постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок (пп. 192.1.1 ПКУ).

Своєю чергою, постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної. Тобто РК за грудень 2023 р. було зареєстровано у червні 2024 р. і саме в декларацію червня буде включено такий РК.

Друга – нарахування компенсуючого ПЗ з ПДВ за втраченими товарами, якщо при їх придбанні було сформовано податковий кредит, за умови що немає обґрунтованих причин втрат.

Така зведена ПН мала бути складена не пізніше 31.12.2023 р. Як скласти таку ПН, див. тут.  Зважаючи на те, що вже червень 2024 р., така ПН буде зареєстрована із запізненням. В цьому випадку необхідно буде подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ за грудень 2023 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • До яких витрат включати витрати з доставки пального?
    Підприємство займається оптовою торгівлею пальним. В оренді має бензовоз, який доставляє придбане пальне до місць зберігання, з яких воно потім продається, а також доставляє пальне до клієнтів. Окремо за доставку клієнти не платять, ціна доставки включена в ціну продажу. На який рахунок витрат списувати вартість утримання бензовозу – зарплату з нарахуваннями водія, техобслуговування бензовозу, вартість витраченого ним пального тощо?
    02.07.202431
  • Ремонт техніки для військової частини коштом БФ із залученням волонтерів
    У благодійний фонд звернулась військова частина з проханням допомогти у ремонті спеціальної техніки. Для цього планується закупити запчастини та є майстри, які на волонтерських засадах згодні здійснити ремонт цієї техніки. Військовій частині за актом ми передаємо ремонт. Як правильно Фонду оформити роботу майстрів на волонтерських засадах і, відповідно, списати використані запчастини?
    02.07.202414
  • Облік та оподаткування акту розбіжності при прийманні товару за минулий період
    В червні 2024 року покупець надав акт розбіжності щодо приймання товару за грудень 2023 р. РК до ПН теж вже зареєстрували в червні. Облік товару ведеться на рах. 28. ТОВ прийняло рішення компенсувати витрати у червні 2024 р. Як відобразити цю операцію в обліку?
    02.07.202414
  • Облік при переведенні боргу в ЗЕД
    Юрособа – резидент України переводить свій борг перед нерезидентом на іншу юрособу – резидента України. Сума боргу - 10 0000 євро. Юрособа, яка перевела борг, відшкодує юрособі, яка отримала борг, вартість боргу в гривнях, за офіційним курсом НБУ на дату оплати. Як ці операції відобразити в бухгалтерському обліку юрособи, яка перевела борг?
    28.06.2024204
  • Облік списання емфітевзису, облікованого у складі нематеріальних активів
    Господарство використовувало земельну ділянку на підставі договору емфітевзису, обліковуючи як нематеріальний актив, амортизуючи прямолінійним методом. В цьому місяці договір емфітевзису розірвано і земельну ділянку викуплено. Як бути з недоамортизованою частиною витрат?
    25.06.202421