• Посилання скопійовано

Передання основних засобів ЗСУ: відображення в обліку

ТОВ передало ЗСУ навантажувач згідно з розпорядженням військової адміністрації та часткового наряду ТОВ. Оцінка основного засобу проведена. Як відобразити цю операцію в обліку?

Порядок оформлення передачі майна

Облік необоротного активу, переданого ЗСУ, зокрема навантажувача, безпосередньо залежить від способу передачі.

Так, якщо ТОВ обліковує навантажувач у складі основних засобів, а потім передає ЗСУ за актом приймання - передачі, то право власності залишається у підприємства. ТОВ продовжує обліковувати та амортизувати його як ОЗ. В цьому випадку доцільно виділити аналітичні рахунку для обліку ОЗ, переданих ЗСУ.

Якщо навантажувач обліковується як товар, призначений для продажу, то в бухгалтерському обліку враховується у складі запасів.

Може бути й інша ситуація, зокрема навантажувач передано за актом примусового відчуження.

Примусове відчуження майна у власника в умовах воєнного або надзвичайного стану передбачає повне відшкодуванням його вартості (ч. 2 ст. 353 ЦКУ). Пунктом 4 ст. 8 Закону про правовий режим воєнного стану у разі примусового відчуження військове командування разом із військовими адміністраціями мають видавати про це відповідні документи встановленого зразка.

Таким документом є акт про примусове відчуження або вилучення майна (форма акта в Постанові КМУ від 31.10.2012 № 998). При примусовому відчуженні майна обов’язкова його оцінка.

Оформлення документів для примусового відчуження або вилучення майна, а також оплата витрат з оцінки майна, яке відчужується, здійснюються військовим командуванням, органом, що прийняв рішення про таке відчуження або вилучення, за рахунок коштів державного бюджету.

Компенсація вартості майна, що відчужується, може бути:

з попереднім повним відшкодуванням його вартості за рахунок коштів державного бюджету до підписання акта. (ч. 1 ст. 10 Закону Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна).

з наступним повним відшкодуванням його вартості здійснюється протягом п’яти наступних бюджетних періодів, правового режиму надзвичайного стану - протягом одного наступного бюджетного періоду після скасування правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за рахунок коштів державного бюджету (ч. 2 ст. 10 Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна). Таке відшкодування проводиться за заявою власника (додаток акт відчуження та акт оцінки) після скасування режиму воєнного стану за місцем відчуження майна.

 

ПДВ

Якщо ТОВ не отримало відшкодування за передачу навантажувача, то в цьому випадку об’єкта оподаткування ПДВ не буде.

Відповідно до п. 32-1 підрод 2 розд. ХХ ПКУ не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг ЗСУ.

При такій передачі п. 198.5 ПКУ не застосовується, тобто компенсуюче ПЗ нараховувати не потрібно.

Також пунктом 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ визначено, що операції з добровільної передачі або відчуження, або вилучення товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь ЗСУ не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Якщо ТОВ отримає компенсацію за навантажувач, то ця операція буде постачанням. Тому ТОВ необхідно буде нарахувати ПДВ в загальному порядку.

Відображення в обліку, якщо компенсацію отримано:

  • Дт 311 Кт 361 - отримано оплату;
  • Дт 644 Кт 6431 – ПЗ з ПДВ, складено ПН;
  • Дт 6431 Кт 6411 – зареєстровано ПН;
  • Дт13 Кт10 – списано суму зносу;
  • Дт 286 Кт10 - переведено навантажувач до складу активів утримуваних для продажу;
  • Дт 361 Кт 712 – визнано дохід від реалізації/відчуження за оціночною вартістю;
  • Дт 712 Кт 644 – ПЗ з ПДВ;
  • Дт 943 Кт 286 – списано собівартість відчуженого актива.

Якщо компенсацію не отримано, то в цьому випадку не зрозуміло, чи буде отримано відшкодування взагалі. Тому на таку дебіторську заборгованість доцільно створити резерв:

  • Дт 286 Кт10 – переведено навантажувач до складу активів, утримуваних для продажу;
  • Дт 361 Кт 712 – визнано дохід від реалізації/відчуження за оціночною вартістю;
  • ПЗ з ПДВ поки що не нараховується, оскільки не отримано оплату.
  • Дт 943 Кт 286 – списано собівартість відчуженого актива.
  • Дт 944 Кт 38- створюємо резерв на суму компенсації.

 

Податок на прибуток

Якщо ТОв застосовує податкові різниці, то в разі відчуження, необхідно буде нарахувати різниці щодо залишкової вартості ОЗ, який відчужується (п. 138.1, 138.2 ПКУта щодо резерву ст.139 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як в бухобліку виправити помилкову консервацію ОЗ?
    У 2014 році ОЗ підприємства опинилися на непідконтрольній Україні території. Підприємство законсервувало ці ОЗ і перестало на них нараховувати амортизацію. Згодом виявили, що консервація проведена помилково. Як виправити?
    05.07.202417
  • Передання основних засобів ЗСУ: відображення в обліку
    ТОВ передало ЗСУ навантажувач згідно з розпорядженням військової адміністрації та часткового наряду ТОВ. Оцінка основного засобу проведена. Як відобразити цю операцію в обліку?
    05.07.202431
  • До яких витрат включати витрати з доставки пального?
    Підприємство займається оптовою торгівлею пальним. В оренді має бензовоз, який доставляє придбане пальне до місць зберігання, з яких воно потім продається, а також доставляє пальне до клієнтів. Окремо за доставку клієнти не платять, ціна доставки включена в ціну продажу. На який рахунок витрат списувати вартість утримання бензовозу – зарплату з нарахуваннями водія, техобслуговування бензовозу, вартість витраченого ним пального тощо?
    02.07.202431
  • Ремонт техніки для військової частини коштом БФ із залученням волонтерів
    У благодійний фонд звернулась військова частина з проханням допомогти у ремонті спеціальної техніки. Для цього планується закупити запчастини та є майстри, які на волонтерських засадах згодні здійснити ремонт цієї техніки. Військовій частині за актом ми передаємо ремонт. Як правильно Фонду оформити роботу майстрів на волонтерських засадах і, відповідно, списати використані запчастини?
    02.07.202415
  • Облік та оподаткування акту розбіжності при прийманні товару за минулий період
    В червні 2024 року покупець надав акт розбіжності щодо приймання товару за грудень 2023 р. РК до ПН теж вже зареєстрували в червні. Облік товару ведеться на рах. 28. ТОВ прийняло рішення компенсувати витрати у червні 2024 р. Як відобразити цю операцію в обліку?
    02.07.202417