• Посилання скопійовано

Облік уступки ФОП права вимоги забезпечувального платежу за договором оренди

ТОВ (орендар) орендує приміщення. За договором оренди сплачено забезпечувальний платіж, який має повернутися після закінчення договору оренди. В середині оренди відбувається зміна орендаря з ТОВ на ФОП. Заборгованість за забезпечувальним платежем передається безоплатно ФОПу. Як відобразити в обліку передачу забезпечувального платежу, якщо він дисконтувався?

Бухгалтерський облік

Перерахування забезпечувального платежу відображається проведенням:

  • Дт 377 Кт 311.

У разі дисконтування нараховується дисконт:

  • Дт 952 Кт 377.

Нарахування амортизації дисконту відображається проведенням:

  • Дт 377 Кт 733.

Якщо заборгованість за забезпечувальним платежем передається безоплатно ФОПу, вона списується з балансу за номінальною вартістю:

  • Дт 949 Кт 377.

Поряд з цим, відображається списання недоамортизованої суми дисконту:

  • Дт 377 Кт 733.

 

Податок на прибуток

Сума переданої заборгованості списується на витрати, а отже, зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). А списання суми дисконту збільшує такий фінрезультат і, відповідно, об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Щодо суми дисконту податкової різниці не виникає.

Але щодо безоплатно переданої заборгованості може виникати податкова різниця за пп. 140.5.10 ПКУ, за якою фінрезультат до оподаткування збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО), платникам податку, які є пов’язаними особами тощо.

Таким чином, якщо ФОП перебуває на загальній системі оподаткування (сплачує ПДФО), ТОВ не застосовує податкову різницю за пп. 140.5.10 ПКУ. Якщо ж ФОП перебуває на ЄП, тобто, є особою, яка не є платником податку на прибуток, ТОВ застосовує цю податкову різницю.

 

Додаток 4ДФ

ТОВ безоплатно передав заборгованість ФОПу, а отже, ФОП отримав від ТОВ дохід.

Тому, на наш погляд, суму такого доходу слід відобразити в додатку 4ДФ з ознакою доходу «157», як дохід, виплачений самозайнятій особі, на підставі пп.165.1.36 ПКУ (якщо ФОП на ЄП) чи ст. 177 ПКУ (якщо ФОП на загальній системі оподаткування).

Причому ТОВ, на наш погляд, не повинно оподатковувати такий дохід, це вже має робити ФОП самостійно.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»