• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування мотиваційної виплати дилеру продукцією

ТОВ – платник податку на прибуток є офіційним дилером заводу-виробника продукції. Завод нарахував мотиваційні виплати (премії) у вигляді надання цієї продукції на певну суму. Підписано договір оферти, оформлений акт. Окремо ТОВ складає ПН та зазначає наступне: найменування послуги «Мотиваційна виплата (премія)», код послуги ДКПП 73.20 «Послуги щодо досліджування ринку та визначення громадської думки». Завод відвантажує продукцію датою акту на суму наданої послуги. Як відобразити таку госпоперацію в бухобліку? Які нюанси оподаткування?

Відповідно до наведеної ситуації ТОВ-дилер виконало певні умови основного договору, зокрема, воно забезпечило відповідний обсяг закупівель, їх систематичність, повноту та своєчасність розрахунків і т.д., за що отримує мотиваційну виплату у вигляді продукції.

На нашу думку, тут відбувається дві операції – постачання продукції від заводу на ТОВ і постачання маркетингових послуг від ТОВ на завод. Постачання продукції не слід розглядати як безоплатне її надання, оскільки вона надається ТОВ не просто так, а за виконання певного обсягу продажів продукції заводу. Тому постачальник-завод та ТОВ ідентифікують цю мотиваційну виплату як оплату за послуги щодо досліджування ринку та визначення громадської думки.

В цьому випадку надані послуги відповідають визначенню маркетингових, зокрема є послугами, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків. До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги) (пп. 14.1.108 ПКУ).

Такі послуги відповідно до пп. 185.1 ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ.

Зауважимо, що в цьому випадку буде взаємозалік однорідних вимог між заводом та ТОВ-дилером. Адже у нас є дві окремі господарські операції, зокрема постачання послуг та зустрічне постачання товару. Відображення в обліку буде наступне:

у надавача маркетингових послуг – ТОВ:

  • Дт 361 Кт 703 надано маркетингові послуги заводу;
  • Дт 703 Кт 6432- відображено ПЗ з ПДВ, складено ПН;
  • Дт 6432 Кт 6431 – ПЗ, зареєстровано ПН;
  • Дт 28 Кт 631 – отримано товар від заводу;
  • Дт 6441 Кт 631 – ПК з ПДВ, складено ПН;
  • Дт 641 Кт 6441 – визнано ПК з ПДВ, зареєстровано ПН;
  • Дт 631 Кт 361 – зарахування зустрічних однорідних вимог на основі акту.

в одержувача маркетингових послуг – заводу:

  • Дт 93 Кт 631 – отримано маркетингові послуги;
  • Дт 6441 Кт 631 – ПК з ПДВ, складено ПН;
  • Дт 641 Кт 6441 – визнано ПК з ПДВ, зареєстровано ПН;
  • Дт 361 Кт701 – відвантажено  продукцію ТОВ;
  • Дт 701 Кт 6432 – відображено ПЗ з ПДВ, складено ПН;
  • Дт 6432 Кт 6431 – ПЗ, зареєстровано ПН;
  • Дт 901 Кт 26 – списано собівартість відвантаженої продукції;
  • Дт 631 Кт 361 - зарахування зустрічних однорідних вимог на основі акту.

Такий підхід до відображення мотиваційних виплат як маркетингових послуг повністю відповідає позиції ДПС наведеній в ЗІР.

Щодо податку на прибуток, то наведені господарські операції не призводять до податкових різниць визначених ПКУ та обліковуються в загальному порядку відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Засоби індивідуального захисту для немобілізованих працівників
    Чи може підприємство для безпеки працівників закупити бронежилети та каски? Працівники працюють на підприємстві і направляються у відрядження, які пов'язані з роботами на територіях, наближених до територій бойових дій. Засоби захисту будуть видаватися їм на час відрядження. Які наслідки та облік?
    18.09.202414
  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    16.09.202428
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    16.09.202417
  • В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні
    Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?
    13.09.2024111
  • Неповне закриття заборгованості постачальника-нерезидента за імпортними операціями
    Підприємство імпортує товари. Воно оплатило за два контейнери 83105 євро. Спочатку було ввезено один контейнер, у якому планувалося ввезти товари на суму 39950 євро, але фактично постачальник завантажив товари вартістю 39745 євро – на 205 євро менше. За деякий час було ввезено другий контейнер вартістю 43155 євро. Після цього залишається переплата в сумі 205 євро. Як її відобразити в обліку та що робити далі?
    12.09.2024310