• Посилання скопійовано

Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання

Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?

ПДВ на ввезення, вивезення продукції

На наш погляд, ввезення такого обладнання на митну територію України здійснюється в митному режимі переробки. ПДВ, імпортне мито на обладнання не нараховується.

Вивезення такого обладнання здійсюється в митному режимі реекспорту. На таке вивезення нараховується ПДВ за ставкою 0%, складається ПН.

А українські товари, використані на ремонт продукції, мають бути заявлені на митниці і вивезені в митному режимі експорту. На такі товари також нараховується ПДВ за ставкою 0% і складається ПН.

Детально про це можна почитати тут, тут.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання, тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Бухгалтерський облік

Детально питання бухгалтерського обліку виконання гарантійного ремонту ми розглядали, приміром, тут.

Виробник має створювати забезпечення виконання гарантійних зобов’язань, яке списується на загальновиробничі витрати:

  • Дт 91 Кт 473.

Потім ці загальновиробничі витрати списуються на виробничу собівартість продукції:

  • Дт 23 Кт 91.

В такому разі всі витрати з виконання гарантійного ремонту спиуються за рахунок створеного забезпечення:

  • Дт 473 Кт 20, 651, 652 тощо.

Якщо витрати більше забезпечення, різниця списується на виробничий брак:

  • Дт 24 Кт 20, 651, 652 тощо.

Надалі сума браку списується або на винних осіб (Дт 375 Кт 24 у сумі, яку відшкодовують особи; Дт 947 Кт 24 у сумі, яку не відшкодовують), або просто на собівартість реалізації, якщо не встановлено винних осіб (Дт 901 Кт 24).

Але мікропідприємства можуть не створювати забезпечення наступних витрат і платежів (див. п. 7 розд. І НП(С)БО 25). Тож якщо обліковою політикою мікропідприємства виробника встановлено нестворення забезпечень, фактичні витрати на гарантійний ремонт відносять, на наш погляд, на рахунок 24, а потім на собівартість реалізації: Дт 901 Кт 24.

Щодо отриманої від нерезидента на ремонт продукції, то вона відображається виробником на позабалансовому субрахунку 023.

Якщо в процесі ремонту підприємство вилучає браковані частини, які, навіть після додаткового ремонту, можуть бути використані в господарській діяльності, такі частини оприбутковуються на баланс за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів при наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (див. пп. 2.12 Методрекомендацій №2): 

  • Дт 20 Кт 719.

Витрати на ремонт отриманих матеріальних цінностей, які будуть використовуватися як запасні частини, витрати, безпосередньо пов'язані з приведенням цих запасів у стан, в якому вони придатні для використання в запланованих цілях (витрати на доробку та підвищення якісних і технічних характеристик запасів), включаються до їх первісної вартості (див. пп. 2.12 Методрекомендацій № 2).

Якщо ж вилучені браковані частини не будуть використовуватися в господарській діяльності, а підлягають утилізації, на баланс їх не ставлять.

 

Щодо податкового обліку витрат на гарантійне забезпечення

Роботи з гарантійного ремонту, витрачені матеріали не є безоплатно наданими. Адже виконання такого ремонту — це обов’язок виробника згідно чинного законодавства і договору. Тож понесені витрати відображаються в порядку, наведеному вище, зменшуючи фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. 

Якщо підприємство створює забезпечення і коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то в розглядуваній ситуації буде коригування згідно з пп. 139.1 ПКУ.

А платники податку на прибуток, що не проводять коригування фінрезультату до оподаткування, відображають витрати на гарантійний ремонт лише за бухгалтерськими правилами. Ці правила ми розглянули вище.

 

ПДВ на витрати ремонту

Про матеріали, витрачені на ремонт, ми сказали вище.

Щодо інших витрат, то, на наш погляд, ПДВ, компенсуюче ПДВ на них не нараховується, тому що такі витрати понесені для операцій, що є господарською діяльністю.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання, тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»