• Посилання скопійовано

Безоплатна передача частки в СК: облік та податки

Підприємство є учасником ТОВ з часткою 57% в СК, обліковуючи інвестицію на рахунку 14. ТОВ має збитки, розмір яких повністю покриває розмір СК. ТОВ вийшло із складу учасників ТОВ і безоплатно передало свою частку іншому учаснику ТОВ. Як відобразити це в бухобліку? Які податкові наслідки з податку на прибуток та ПДВ?

Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі

Фінансові інвестиції в асоційовані підприємства обліковуються на балансі інвестора за методом участі в капіталі (див. п. 11 НП(С)БО 12) – на субрахунку 141.

Серед іншого, асоційованим буде підприємство, щодо якого інвестор володіє 20% і більше СК (див. п. 4 НП(С)БО 23, п. 3 НП(С)БО 12).

Детально про це можна почитати тут.

Оскільки в даній ситуації частка підприємства в СК ТОВ 57%, то ТОВ для підприємства є асоційованим підприємством, отже, підприємство повинне обліковувати інвестицію до ТОВ за методом участі в капіталі на субрахунку 141.

Про облік за методом участі в капіталі можна детально почитати, приміром, тут.

На дату балансу такі інвестиції відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об'єктом інвестування (п. 12 НП(С)БО 12). 

Балансова вартість фінінвестиції збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об'єкта інвестування за  звітний  період, із включенням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі. 

Причому зменшення балансової вартості фінансових інвестицій відображається в бухгалтерському обліку тільки на суму, що не призводить до від'ємного значення вартості фінансових інвестицій. Фінансові інвестиції, що внаслідок зменшення їх балансової вартості досягають нульової вартості, відображаються в бухгалтерському обліку у складі фінансових інвестицій за нульовою вартістю.

Тобто, якщо розмір збитків покриває розмір СК, фактично сума збитків дорівнює сумі СК, то на підставі наведених вище норм, якщо фінінвестиція обліковується за методом участі в капіталі, сума такої фінінвестиції на балансі інвестора на субрахунку 141 дорівнює 0 грн.

Якщо ж збиток не повністю покриває СК, то на субрахунку 141 має відображатися фактично різниця між розміром СК і збитком.

Наприклад, якщо сума СК 1 000 000 грн, а сума збитку 900 000 грн, причому частка підприємства в СК 57%, то сума фінінвестиції на балансі підприємства на субрахунку 141 становитиме 57 000 грн ((1 000 000 – 900 000) х 57%)

 

Бухоблік безоплатної передачі

На наш погляд, балансову вартість безоплатно переданої фінансової інвестиції (частки в статутному капіталі ТОВ) списують на субрахунок 977 «Інші витрати діяльності»:

  • Дт 977 Кт 141.

Таке проведення роблять навіть якщо собівартість фінансової інвестиції 0 грн. Буде проведення:

  • Дт 977 Кт 141 – 0 грн.

 

Податкові наслідки

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ не є об’єктом оподаткування операції з продажу за кошти корпоративних прав.

Тобто, якщо частка в СК продається за кошти, така операція не оподатковується ПДВ.

Але в разі дарування частки можна говорити, що це безоплатне постачання, а не продаж за кошти, а тому така операція має оподатковуватися в загальному порядку, як безоплатне постачання товарів/послуг.

А при безоплатному постачанні складають дві ПН:

1. першу за договірною ціною, яка складає 0 грн., яка виписується на покупця (отримувача);

2. другу на різницю між ціною придбання і договірною ціною, яка є «внутрішньою» ПН. 

Про складання ПН при безоплатному постачанні можна почитати консультацію в ЗІР тут.

На жаль, консультації податкової служби з цього питання нам невідомі. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

Податок на прибуток

Доходи чи витрати від передачі корпоративних правзбільшують чи зменшують фінрезультат до оподаткування, визначений у фінзвітності. Причому специфічні податкові різниці для цієї ситуації ПКУ не передбачені. Те саме зазначає податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.15, ЗІР: «Як враховуються при обчисленні фінансового результату до оподаткування різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі?».

Таким чином, якщо балансова вартість частки на субрахунку 141 – 0 грн, безоплатна передача частки взагалі не вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток. 

Якщо ж така вартість більше нуля, то вона списується до складу витрат, а відтак зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. 

Щоправда, у разі безоплатної передачі корпоративних прав може застосовуватися податкова різниця, передбачена пп. 140.5.10 ПКУ, яка збільшує фінрезультат до оподаткуванняна суму безоплатно переданих товарів. Звісно, що ця різниця стосується тільки тих платників, які податкові різниці застосовують. 

Про особливості застосування цієї різниці можна почитати тут.

На жаль, консультації податкової служби з цього питання нам невідомі. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»