• Посилання скопійовано

Нюанси списання безнадійної заборгованості

Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?

Коли спливає строк позовної давності?

Про загальні засади строків позовної давності ми писали тут. Про спеціальні строки – тут. Про строки давності у ЗЕД – тут.

Загальний строк становить три роки. Але у ЗЕД – чотири роки. Спеціальні строки – від 6 місяців до 30 років.

Окрім того, строк давності може встановлюватися конкретним договором. Тому визначати строк позовної давності потрібно індивідуально за кожною заборгованістю та дивитися відповідний договір.

Окрім того, строк позовної давності може перериватися. Про це можна почитати тут, тут.

Наприклад, якщо заборгованість виникла 14.03.2012 р., а мала бути оплаченою до 20.03.2012 р. і не була оплаченою, то починаючи з 21.03.2012 р. заборгованість стає простроченою. Якщо за такою заборгованістю строк не переривався, і застосовується загальний строк позовної давності, спливе такий строк через три роки, тобто, 20.03.2015 р. Таким чином, така заборгованість на дату 21.03.2015 р. стає безнадійною. Тож має бути списана з балансу саме на цю дату, 21.03.2015 р.

 

Як на строк позовної давності вплинув карантин і воєнний стан?

Це питання ми розглядали, приміром, тут. На період карантину і воєнного стану строк позовної давності призупиняється.

Карантин почався 12.03.2020 р., а закінчився 30.06.2023 р. (див. тут). А воєнний стан в цей період, а також на момент написання цієї консультації (березень 2024 р.) ще триває.

Наприклад, нехай заборгованість мала бути погашена 01.10.2018 р. У разі непогашення в цей строк перебіг позовної давності починається з 02.10.2018 р. Якщо перебіг строку давності не переривався, то три роки спливе 01.10.2021 р.

Але внаслідок карантину і потім воєнного стану строк давності тут перервано починаючи з 12.03.2020 р.

Таким чином, якщо в розглядуваній ситуації застосовується загальний строк позовної давності три роки і він не переривався, то з 02.10.2018 р. по дату, яка передує початку карантину (11.03.2020 р.) минуло 527 днів. А загальний строк між 02.10.2018 і 01.10.2021 р. мав становити 1096 днів. Тож між загальним строком і строком, що минув, залишилося 569 днів (1096 - 527). Це означає, що строк поновиться після закінчення воєнного стану. Від дня, наступного за днем, коли закінчиться воєнний стан, потрібно буде відрахувати 569 днів. І тільки після закінчення цього строку, якщо строк не перериватиметься, закінчиться строк позовної давності, а заборгованість стане безнадійною внаслідок закінчення цього строку.

 

Чи нараховувати ПДВ при списанні безнадійної заборгованості?

Для дебіторської заборгованості

При постачанні товарів, послуг, за якими утворилася дебіторська заборгованість, платник ПДВ нараховував ПЗ з ПДВ. Але в разі списання такої заборгованості підстав для коригування ПЗ з ПДВ немає. Приміром, ми писали про це тут.

 

Для кредиторської заборгованості

Це питання ми розглядали, приміром, тут. Там зазначено, що при списанні безнадійної кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, за отриманими товарами/послугами, розрахунки за які не проведено з постачальниками – резидентами, потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

 

Заборгованості за авансами

Ці заборгованості тут не розглядаються.

 

Як списати безнадійну заборгованість в бухобліку?

Дебіторська заборгованість

Якщо за такою заборгованість створювався резерв сумнівних боргів, то заборгованість списується за рахунок раніше створеного резерву:

  • Дт 38 Кт 36.

Якщо резерву недостатньо чи він не створювався, заборгованість списується проводкою:

  • Дт 944 Кт 36.

 

Кредиторська заборгованість

Безнадійна кредиторська заборгованість за отриманими товарами, послугами, списується проводкою:

  • Дт 63 Кт 717.

Нарахування компенсуючого ПДВ:

  • Дт 949 Кт 641.

Якщо безнадійні заборгованості не були списані своєчасно.

В такому разі, на наш погляд, має місце бухгалтерська помилка, яка має бути виправлена в загальному порядку, прийнятому для виправлення помилок.

По-перше, заборгованість списується у кореспонденції з рахунком 44:

  • Дт 44 Кт 36 – дебіторська;
  • Дт 63 Кт 44 – кредиторська.

Поряд з цим у балансі за поточний рік, в якому списали заборгованість, змінюються показники залишків на початок року – на суму помилки зменшується для дебіторської (збільшується для кредиторської) показник нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) в пасиві балансу і дебіторська заборгованість в активі балансу та/чи кредиторська заборгованість в активі балансу.

Про інші особливості виправлення помилок можна почитати, приміром, тут.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»