• Посилання скопійовано

Відшкодування витрат заставодавцю: облік та оподаткування

Підприємство А отримало банківський кредит. Підприємство Б виступило заставодавцев. Кредит не було повернуто. Банк погасив кредит за рахунок майна підприємства Б. Підприємство А та Б уклали договір регресу. Підприємство А зобов’язується сплатити (відшкодувати) грошову суму у розмірі, що стягнув банк, підприємству Б. Як відобразити в бухобліку цю операцію? Чи є дана операція об’єктом оподаткування ПДВ? Чи виникають різниці при визначенні податку на прибуток?

Бухгалтерський облік 

Підприємство Б – заставодавець за договором кредиту підприємства А. Погашення кредиту проводиться заставним майном.

Відповідно до ст. 21 Закону №2654, реалізація заставленого майна здійснюється шляхом його продажу на аукціонах (публічних торгах), у тому числі у формі електронних торгів, якщо інше не передбачено договором.

Реалізація предмета застави, на який звернене стягнення, провадиться шляхом його продажу з публічних торгів, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 591 ЦКУ).

Таким чином, за загальним правилом, заставлене майно реалізується на публічних торгах. 

Відповідно до ч. 2 ст. 589 ЦКУ за рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

Якщо при реалізації предмета застави виручена грошова сума перевищує розмір забезпечених цією заставою вимог заставодержателя, різниця повертається заставодавцю (ст. 25 Закону №2654). Більш детально про це ми писали тут.

Якщо за згодою сторін заставне майно у рахунок погашення кредиту переходить до заставодержателя, то таке відчуження прирівнюється до операції з постачання товару. Про це ми писали тут.

Регрес – це право зворотньої вимоги (в даному випадку, право вимоги за договором кредиту). Як правило, коли йдеться про договори кредиту та поруки, відповідна вимога прямо прописується у договорі поруки. 

Відповідно до ч. 2 ст. 556 ЦКУ до поручителя, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, переходять усі права кредитора у цьому зобов'язанні, в тому числі й ті, що забезпечували його виконання.

Це дає право в силу закону вимагати виконання зобов’язання боржником вже перед поручителем (кредитором після виконання поручителем свого зобов’язання).

Втім, ЦКУ містить норму, за якою у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. (ч. 1 ст. 554 ЦКУ). Звісно, в цій ситуації можливе укладання окремої угоди про виконання зобов’язань перед поручителем як перед кредитором, поручитель в такому разі може скористатись приписами ст. 619 ЦКУ. Втім, на нашу думку, навіть, якщо у ч.1 ст. 619 ЦКУ прописано, що субсидіарна відповідальність може бути передбачена договором, все ж йдеться не про окремий письмовий документ (правочин), а про складову частину іншого основного договору. Оскільки субсидіарна відповідальність не виникає сама по собі, вона пов’язана з основним зобов’язанням, яке і є предметом такого іншого основного договору.

Тому, на нашу думку, враховуючи за наявності двох договорів – договору кредиту та договору поруки, сторонам не потрібні інші правочини, для задоволення регресної вимоги поручителя як кредитора за договором кредиту (після виконання поручителем свого зобов’язання за договором поруки). Поручитель має право регресної вимоги в силу закону та договору кредиту, де він замінив основного кредитора.

 

Відображення в обліку погашення банківського кредиту за рахунок заставного майна

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Підприємство Б

Передача в заставу нерухомого майна, вартість заставна

05  

-

Переведено нерухоме майно до складу утримуваних для продажу

286

10 

Списано знос

13

10

Дохід від реалізації нерухомого майна на аукціоні

361

712

ПДВ

712

641

Донараховано ПЗ, якщо є різниця між балансовою вартістю та вартістю реалізації

949

641

Списано собівартість реалізованого нерухомого майна

943

286

Списано суму дооцінки (за наявності)

423

441

Заставне майно списане з позабалансового рахунку

-

05

Отримано різницю за результатом аукціону 

311

361

Витрати на оформлення угоди та винагороду виконавця

949

685

Витрати за договором застави віднесено на рахунок боржника

685

361

Погашено заборгованість підприємством А за договором поруки

311

685

Залік заборгованостей

685

361

Фінансовий результат

79

712, 746

943, 949

79 

Підприємство А

Отримано кредит

311

501

Переведення зі складу довгострокової заборгованості в короткострокову

311

611

Нараховано % по кредиту, санкції за прострочення

951, 977

685, 684

Погашено заборгованість за кредитом відповідно договору поруки

611

685

Погашено % по кредиту та штрафні санкції

684, 685

685

Відшкодування витрат відповідно до договору поруги

685

311

Фінансовий результат

79

977, 951

Оподаткування

Щодо ПДВ, то операція з відшкодування понесених витрат боржником (повернення сплачених поручителем грошових коштів за боржника) не є поставкою товарів чи послуг у розумінні пп.14.1.185, пп. 14.1.191  ПКУ, тому дана операція не є об’єктом оподаткування ані для боржника ані для поручителя (Консультація ДПС).

Відповідно до положень пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень  розділу ІІІ ПКУ.

У разі отримання поручителем відшкодування від боржника (покупця) сум сплаченого поручителем зобов’язання, відповідна сума відшкодування не включається до складу доходу поручителя, а сума перерахованих кредитору (продавцю) грошових коштів за договором поруки  не відображається у складі витрат (Консультація ДПС).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202411
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024290
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202429
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202453