• Посилання скопійовано

Безоплатне використання торговельної марки: облік та оподаткування

Підприємство-платник ПДВ та податку на прибуток безоплатно використовує торговельну марку (товарний знак), що належить нерезиденту, на території України. Торговельну марку підприємство наносить на рекламну продукцію, фірмові бланки, банери для участі у виставках, вивіски, інколи на товари, що перепродуються та інше. Які податкові наслідки з ПДВ та податку на прибуток?

Бухгалтерський облік права на торговельну марку

Торговельні марки (знаки для товарів і послуг) є об’єктом права інтелектуальної власності (ст. 420 ЦКУ).

Торговельна марка (ТМ) - позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб (ЗУ № 3689-XII, ст.492 ЦКУ).

ТМ є нематеріальним активом. Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта. Права на комерційні позначення (права на торговельні марки, фірмові найменування тощо) виділені в окрему групу.

Відповідно до пп. 6 НП(С)БО 8 отриманий нематеріальний актив відображається в балансі, якщо існує імовірність одержання майбутніх економічних вигод, пов'язаних з його використанням, та його вартість може бути достовірно визначена.

Підприємство наносить ТМ на рекламну продукцію, фірмові бланки при діловій переписці, на автомобілі, на банери для участі у виставках, на вивіски, інколи на товари, що перепродаються тощо. ТМ підвищує рівень продажу, відповідно опосередковано генерує дохід.

ТМ отримана безоплатно, її первісна вартість є справедливою вартістю на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених пп. 11 НП(С)БО 8.

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п.4 НП(С)БО 19).

Безоплатне отримання права на ТМ відображається проведенням: Дт 154 Кт 424. Якщо підприємство мало інші пов’язані з придбанням витрати, наприклад реєстраційні, вони збільшують первісну вартість права на ТМ - Дт 154 Кт 685, 631.

Безоплатно отримане право на ТМ підлягає амортизації. Відповідно до п. 25 НП(С)БО 8, амортизація нематеріальних активів здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс).

Метод амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу пп. 27 НП(С)БО 8.

Амортизація права на ТМ відображається проведенням: Дт 23, 28, 91 Кт 133.

Якщо право на ТМ отримали безоплатно, одночасно відображається дохід від безоплатного отримання, пропорційно амортизації: Дт 424 Кт 745.

 

ПДВ

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186 ПКУ (пп.185.1 ПКУ).

Місцем постачання надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

З метою оподаткування постачанням послуг, зокрема є постачання послуг іншій особі на безоплатній основі (пп. 14.1.185 ПКУ).

Не є об'єктом оподаткування операції з виплат роялті у грошовій формі (пп.196.1.6 ПКУ).

Відповідно до зазначеного вище операція безоплатного надання торговельної марки є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки підприємство-нерезидент надає безоплатно об’єкт інтелектуальної власності, торговельну марку, підприємству-резиденту на території України (ЗІР).

Проте, для нарахування податкових зобов’язань необхідно визначити першу подію, зокрема зарахування коштів або надання послуг. Якщо є акт приймання-передачі, то його дата є датою першої події.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості. До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг (пп.188.1 ПКУ).

Так як договірна вартість не визначена, то відправною точкою в цьому випадку є звичайна ціна даного нематеріального активу, зокрема ринкова.  

Звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп.14.1.71 ПКУ).

ДПС при перевірці проведе донарахування зобов’язань, проте не зрозуміло саме порядок їх визначення. Це питання підприємтсву скоріше всього доведеться вирішувати в судовому порядку. 

Звичайно, аргументом на користь підприємства є те, що договірна вартість є нульовою та ДПС не є експертною організацією щодо визначення вартості права на ТМ. Також є судова практика з цього приводу, зокрема постанова від 22 вересня 2021 року у справі №826/6155/17.

Проте, ТМ використовується саме для отримання доходу. І за умови якщо вартість можна буде визначити, у підприємства буде нематеріальний актив, дохід і відповідно об’єкт оподаткування ПДВ.

Тому підприємству доцільно отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Податок на прибуток

Для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (пп.44.2 ПКУ).

У разі визнання безоплатного отриманого нематеріального активу, у підприємства виникне дохід, що обліковується за правилами бухгалтерського обліку. Різниці ж можуть виникнути при врахуванні амортизації в бухгалтерському обліку згідно НП(С)БО 8 та податковому обліку згідно з ст. 138 ПКУ. Якщо розбіжностей не буде, то в податковому обліку визнаватимуться витрати на амортизацію ТМ, які дорівнюють доходам (Дт 424 Кт 745).

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024224
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450