• Посилання скопійовано

Облік витрат на оренду нерухомості та обладнання за відсутності виробництва

Юрособа в госпдіяльності використовує обладнання, виробничі, складські та адміністративні приміщення на правах оренди. У четвертому кварталі 2023 р. продукцію не виробляли. Підприємство продовжує оплачувати оренду нерухомості та обладнання. На якому рахунку в бухобліку відобразити витрати на оренду, якщо виробництва продукції в даному періоді не було?

Загальновиробничі витрати поділяються на постійні і змінні відповідно пп. 16 НП(С)БО 16.

До змінних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування і управління виробництвом ( цехів, дільниць), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності. Змінні  загальновиробничі витрати розподіляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподілу (годин  праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо), виходячи з фактичної потужності звітного періоду.

До постійних загальновиробничих витрат відносяться витрати на обслуговування і управління виробництвом, що залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу діяльності. Постійні загальновиробничі витрати розподіляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) при нормальній потужності. Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати включаються до складу собівартості реалізованої продукції  (робіт, послуг) у періоді їх виникнення. 

Витрати на оренду виробничого приміщення та обладнання є постійними загальновиробничими витратами. В 4 кварталі 2023 р. виробництво призупинено. В даному випадку звертаємося до пп. 7 НП(С)БО 16 «Витрати», який витрати визначає витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу. Витрати, які не можливо прямо пов’язати з доходами певного періоду, відображаються у складі витрат того періоду, в якому вони виникли. Так як виробниче приміщення та обладнання не генерують дохід і відсутній об’єкт розподілу, то витрати на оренду є витратами періоду і не можуть бути включені до складу собівартості виробничої продукції. Їх доцільно розглядати як інші операційні витрати і обліковувати на рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності», субрахунок 949. 

Після відновлення виробництва з урахуванням напрямку використання приміщення та обладнання обирається відповідний витратний рахунок. 

Зазначимо, що облік витрат на оплату праці виробничого персоналу також буде обліковуватися на рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності». 

Якщо підприємство прийняло рішення про призупинення дії трудових договорів, то доцільно проводити технічне нарахування заробітної плати, яка в майбутньому може бути компенсована за рахунок репарацій країни агресора. Це передбачено ст. 15 Закону №2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набув чинності 24.03.2022: відшкодування заробітної плати, гарантійних і компенсаційних виплат працівникам у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»