• Посилання скопійовано

Облік, ПДВ та прибуток при зменшенні ціни внаслідок перевірки Держаудитслужби

Підприємство-виконавець виконало роботи для підприємства-замовника. Замовник оплатив роботи. 18.05.23 р. виконавець отримав довідки зустрічної перевірки Держаудитслужби, за якою визнано завищення вартості робіт. 14.06.23 р. виконавець повернув замовнику суму перевищення, зазначену в довідці. Але згоди щодо зменшення ціни сторони досягли тільки 17.11.23 р., підписавши акт. Як відобразити в обліку, відкоригувати ПДВ?

Коригування ПДВ

За додатковими умовами до запитання, на дату виконання робіт, що оформлено актом, виконавець нарахував ПДВ, склав ПН і зареєстрував в ЄРПН. Це була перша податкова подія, згідно з пп. 187.1 ПКУ. Потім була оплата за цим актом (друга подія).

Тобто роботи як виконані, так і оплачені.

Під час перевірки виконавця Держаудитслужбою зафіксовано завищення ціни, що оформлено довідкою. Але така довідка не є первинним документом і не є підставою для повернення наведеної в ній суми. Адже Держаудитслужба не є стороною договору між виконавцем і замовником. 

Така довідка може бути підставою для перегляду сторонами ціни.

Не чекаючи домовленості про перегляд ціни виконавець повертає замовнику частину вартості послуг, на яку, з погляду Держаудитслужби, завищено ціну.

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

В цьому пункті ПКУ не сказано окремо про дату складання РК, але сказано, що він складається в порядку, встановленому для ПН.

А за пп. 187.1 ПКУ ПН складаються за правилом першої події.

Тобто, якщо на дату виконання робіт складено акт(оформлено документ, що засвідчує факт постачання послуг платником податку), це є першою податковою подією, на яку складена ПН. Оплата є другою податковою подією. Оплатою закривається заборгованість за виконаними роботами.

Тож якщо спершу повернено кошти, фактично зменшується сума оплати, відображена за другою податковою подією. На дату повернення коштів ще відсутні підстави складати РК, адже залишається незменшеною сума, відображена за першою податковою подією, коли складалася ПН.

А от дата домовленості між сторонами про зменшення ціни, що оформлено актом про зменшення ціни, є датою, на яку відображається зменшення вартості наданих послуг. Тобто, саме на цю дату слід складати РК до ПН.

В розглядуваній ситуації ця дата настала 17.11.2023 р. Тож РК має бути складено датою 17.11.2023 р.

 

Бухгалтерський облік

Про бухгалтерський облік в разі зменшення ціни ми писали тут.

Але в даній ситуації спершу повернені кошти, ще до моменту домовленості про зменшення ціни. Тому датою повернення коштів, 14.06.2023 р., в обліку виконавця таке повернення може відображатися проведенням:

  • Дт 361 Кт 311 – повернено кошти.

На дату домовленості про зменшення ціни, 17.11.2023 р., на підставі акту про зменшення ціни, таке зменшення ціни відображається проведеннями:

  • Дт 704 Кт 361 – на суму зменшення ціни;
  • Дт 704 Кт 641 – зменшення ПЗ з ПДВ, способом сторно (тобто суму за цим проведенням відображають із мінусом);
  • Дт 791 Кт 704 - зменшення ціни (без ПДВ) списано на фінрезультати.

 

Податок на прибуток

Зменшення ціни зменшить фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 704), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Податкових різниць для таких ситуації ПКУ не передбачає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202415
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024449
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202429
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202455