• Посилання скопійовано

Як обліковувати витрати на послуги кейтерингу для працюючого персоналу?

ТОВ спеціалізується на мультимедійних проєктах. З метою ефективного використання робочого часу творчої групи ТОВ уклало договір на послуги кейтерингу для забезпечення групи (ФОПи, що працюють за договорами послуг з ТОВ) гарячими напоями та їжею за принципом фуршету під час роботи. Чи входить кейтеринг до собівартості виробництва проєкту? Як провести в обліку акти наданих послуг кейтерингу?

Склад витрат визначається НП(С)БО 16.

Зокрема:

  • собівартість  реалізованої  продукції   (робіт,   послуг) складається  з виробничої собівартості продукції (робіт,  послуг), яка була реалізована  протягом  звітного  періоду,  нерозподілених постійних  загальновиробничих  витрат та наднормативних виробничих витрат (п. 11 НП(С)БО 16);
  • до  складу  інших  прямих  витрат  включаються  всі  інші виробничі  витрати,  які  можуть  бути  безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта  витрат (п. 14 НП(С)БО 16);
  • склад загальновиробничих витрат визначений п. 15 НП(С)БО 16. До складу інших загальновиробничих витрат (п. 15.9 НП(С)БО 16) включаються всі витрати, що є загальновиробничими, але не відповідають ознакам у п. 15.1 – 15.8 НП(С)БО 16;
  • до інших операційних витрат включаються витрати, які не є виробничими, загальновиробничими, адміністративними та витратами на збут (п. 20 НП(С)БО 16).

ТОВ самостійно вирішує, до якої статті витрат віднести вартість послуг з кейтерингу, що замовляються для фізосіб, які є надавачами послуг для ТОВ при створенні мультимедійного контенту (простіше кажучи, для того персоналу, який задіяний у виробництві основного продукту ТОВ), а саме:

  • якщо вартість послуг можна конкретно пов’язати з якимось одним проєктом, то це можуть бути інші прямі виробничі витрати конкретно на цей проєкт (Дт 23 Кт 631);
  • якщо вартість послуг не можна конкретно пов’язати з якимось одним проєктом і послуги замовляються для персоналу, який задіяний у різних проєктах, то це можуть бути інші загальновиробничі витрати (Дт 91 Кт 631), які потім будуть розподілені на окремі проєкти;
  • якщо ТОВ розглядає послуги кейтерингу виключно як додаткові витрати, які не впливають на якість роботи, їх можна віднести до інших операційних витрат (Дт 949 Кт 631).

На думку автора, більш доречними є перші два варіанти, оскільки вони точніше відображають мету понесених витрат – скоротити час відриву персоналу від виробничого процесу, що підвищує його ефективність. А це значить, що ці витрати прямо пов’язані з виробництвом мультимедійного контенту, питання лише в тому, чи можна їх пов’язати з одним конкретним проєктом, чи ні. Від цього буде залежати вибір між рахунками 23 та 91.

При цьому варто пам’ятати про те, що такі послуги є додатковим благом для фізосіб, які отримують напої та їжу. На цю тему пропонуємо наші матеріал тут та тут.

Ці матеріали актуальні також і для цієї ситуації, коли фізособи не є найманими працівниками, а є ФОПами, які надають послуги на умовах договору. Для цілей оподаткування ПДФО та ВЗ має значення тільки те, що вони є фізособами і отримують безкоштовне харчування. Крім цього, ми вважаємо, що якщо неможливо персоніфікувати дохід кожної фізособи (тобто не можна прослідкувати за тим, хто скільки харчування отримав і задокументувати це), то ПДФО та ВЗ з фізосіб не утримуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Прийняття однотипних ОЗ з різними сумами в одному самостійно розробленому акті
    Після втрати чинності наказу №352 ТОВ розробило власні форми для первинного обліку ОЗ. Через великий обсяг введення в експлуатацію однотипних ОЗ, які відрізняються маркуванням та сумою, і на які складаються окремі акти, планується розробити бланк акту для введення в експлуатацію більше ніж одного ОЗ. Чи не буде порушенням законодавства введення в експлуатацію декількох ОЗ одним актом?
    Сьогодні 11:036
  • Як встановити експлуатаційні норми пробігу шин?
    Придбали новий автомобіль Рено Дастер. Як встановити експлуатаційну норму пробігу шин, якщо в Експлуатаційних нормах №488 не вказано модель машини і шин 215/65 R16 Continental Conticrosscontact LX 2, які плануємо докупати додатково?
    27.09.202351
  • Нематеріальні активи не використовуються: що в обліку?
    ТОВ передавало у користування ПЗ, а також отримувало роялті за видачу невиключної ліцензії на інше ПЗ. Виключні майнові права на обидва продукта обліковуються на субрахунку 127 та амортизуються. В серпні 2023тр. замовник цих продуктів збанкрутів, ТОВ перестало отримувати за ними дохід. Що з амортизацією цих НМА? Чи потрібно їх консервувати або виводити з експлуатації?
    27.09.202335
  • Облік безоплатно експортованого зразка продукції
    Підприємство відправляє за кордон вироблений своїми силами зразок рекламної продукції. Відправка через міжнародну кур'єрську службу, зареєстровану в Україні. Оплата за доставку в гринях. Зразок поставляється безкоштовно. Як відобразити у бухобліку?
    21.09.2023321
  • Забезпечення інструментом робітника за договором ЦПХ
    На підприємстві виконують роботу робітники за договором ЦПХ. В договорі прописані умови, що робітнику можуть надаватися для роботи інструменти підприємства. Яким документом оформити видачу інструментів, які перебувають на обліку як МНМА? Чи можна скласти Акт внутрішнього переміщення МНМА?
    21.09.202338