• Посилання скопійовано

Придбання новобудови з використанням фінансового інструменту – деривативу: що в обліку?

Є договір купівлі-продажу фінансових інструментів (деривативів). Предмет договору – майнові права на нежитлове приміщення, яке в майбутньому побудується. Як його обліковувати?

Суть договору купівлі-продажу майнових прав та його бухоблік

Дериватив — це документ, що засвідчує права та/або обов'язки на купівлю/продаж цінних паперів, нематеріальних та матеріальних активів (нерухомість та об'єкти будівництва) на певних умовах у майбутньому. Деривативи закріплюють базовий актив (квартиру), який має бути переданий покупцеві на умовах, обумовлених у форвардному контракті.

Спочатку укладається договір купівлі деривативу, а згодом на його виконання договір купівлі-продажу майнових прав.Ризиком використання такої схеми є те, що лише частина коштів оплачується за майнові права на квартиру, а решта суми оплачується за дериватив, і їх в майбутньому зазвичай не можна повернути.

Форвардний контракт (договір купівлі-продажу деривативу, документа на право або зобов'язання в майбутньому купівлі-продажу якоїсь цінності)  це договір, за яким одна сторона - забудовник, зобов'язується у визначений договором термін передати нерухомість іншій стороні - покупцеві, а покупець зобов'язується прийняти та оплатити цю нерухомість.

З кінцевим покупцем нерухомості одномоментно укладається два договори: 

1) Форвардний контракт з інвестиційним фондом. Цей контракт засвідчує зобов'язання забудовника продати майнові права на нежитлове приміщення в певний час і на певних умовах з фіксацією ціни такого продажу з детальним описом предмета інвестування: найменування, будівельний номер, поверх, під'їзд, проєктна загальна площа, опис внутрішнього оздоблення тощо;

2) Договір купівлі-продажу майнових прав із забудовником підписується з відкладальною умовою (набирає чинності з дати виконання форвардного контракту і пред'явлення деривативу). Тобто тільки після повної оплати кінцевого покупця за форвардними контрактами починає діяти договір купівлі-продажу майнових прав, і, відповідно, кошти, які сплачує інвестор, починають зараховуватися в рахунок оплати за цим договором. 

Схема придбання нерухомості через форвардний контракт є такою:

  • Забудовник продає право вимоги компанії з управління активами (КУА);
  • КУА продає форвардний контракт покупцю нерухомості(укладається договір купівлі-продажу форвардного контракту);
  • КУА передає форвардний контракт покупцю нерухомості;
  • Покупець пред’являє забудовнику форвардний контракт до виконання;
  • Забудовник (або інший власник майнових прав – КУА) продає покупцю нерухомості майнові права на цю нерухомість за договором купівлі-продажу майнових прав;
  • Забудовник будує нерухомість та вводить її в експлуатацію, а покупець сплачує кошти за двома договорами;
  • Забудовник передає майнові права на нерухомість покупцю;
  • Покупець реєструє право власності на готове приміщення в новобудові.

Такий форвардний контракт після виконання всіх умов - повної оплати і здачі об'єкта будівництва в експлуатацію - дає покупцеві майнові права на об'єкт нерухомості, тобто він отримує можливість остаточно оформити право власності на себе на підставі цього договору.

При будь-якому способі купівлі нерухомості, яка перебуває на стадії будівництва, зареєструвати право власності на приміщення покупець зможе лише після прийняття збудованої нерухомості в експлуатацію та присвоєння їй поштової адреси.

Відповідно до п. 8 П(С)БО 7, первісна вартість об'єкта основних засобів складається з таких витрат:

  • суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
  • реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;
  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству/установі);
  • витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;
  • витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів;
  • інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Фінансові витрати не включаються до первісної вартості основних засобів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок запозичень (за винятком фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до П(С)БО 31).

На нашу думку, суми, що сплачені за форвардним контрактом та за договором купівлі-продажу майнових прав із забудовником, належать до «сум, що сплачують постачальникам активів», а отже, включаються до первісної вартості придбаного приміщення та, відповідно, будуть амортизуватися в бухобліку та з метою оподаткування. Витрати за форвардним контрактом не є фінансовими витратами, оскільки вони не є платою за запозичення коштів. 

Бухоблік операцій з деривативами у покупця нерухомості може вестися за різними схемами. На наш погляд, доцільно використовувати рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів». Витратам майбутніх періодів властиві такі ознаки: вони понесені у звітному періоді (є оплата та документальне підтвердження здійснення витрат) та належать до майбутніх періодів. Доходи, пов’язані з такими витратами, виникнуть у наступних періодах, або сплата таких платежів пов’язана з майбутніми періодами.

Приклади витрат майбутніх періодів наведено в Інструкції №291:

  • передплата газет, журналів, періодичних та довідкових видань;
  • проавансовані орендні платежі;
  • оплата страхового поліса;
  • підготовчі до виробництва роботи в сезонних галузях промисловості;
  • освоєння нових виробництв та агрегатів.

Зауважимо, що цей перелік не є виключним. У разі якщо у підприємства виникають інші подібні витрати (наприклад, придбання деривативу, предметом якого є майнові права на майбутню нерухомість), необхідно прописати це у наказі про облікову політику, орієнтуючись на специфіку діяльності. 

У таблиці нижче показано один з варіантів обліку придбання деривативу. Для більш точного формування схеми обліку потрібно проаналізувати всі умови договорів придбання деривативу, майнових прав та самої нерухомості.

Облік придбання нерухомості з попереднім придбанням деривативу і з використанням рахунку 39

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума (умовна)

Перераховано кошти за придбання деривативу на частину вартості нерухомості

377

311

6000

Оприбутковано дериватив, визнано витрати майбутніх періодів

39

377

6000

Отримано у власність об’єкт нерухомості

151

631

10000

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

2000

Вартість деривативу включено до складу первісної вартості об’єкта нерухомості

151

39

6000

Оплачено об’єкт нерухомості

631

311

12000

 

Оподаткування ПДВ купівлі-продажу майнових прав на нерухомість

Податківці вже довгий час роз’яснюють, що для цілей оподаткування ПДВ операція з постачання (продажу) майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об’єкта нерухомого майна (див. останні роз’яснення -  ІПК ДПСУ від 02.02.2021 р. № 354/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 14.01.2021 р. № 150/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 11.12.2020 р. № 5144/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 10.12.2020 р. № 5110/ІПК/04-36-04-01-15, від 04.12.2020 р. № 4982/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 18.11.2020 р. № 4745/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 18.08.2020 р. № 3394/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Статтею 3 Закону №2658 визначено, що майновими правами визнаються будь-які права, пов'язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги.

Правові основи укладення договорів купівлі-продажу регулюються нормами ЦКУ, зокрема, ст. 655 і 656 ЦКУ. За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Предметом договору купівлі-продажу можуть бути майнові права.

До договору купівлі-продажу майнових прав застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає із змісту або характеру цих прав. При цьому пп. 2 ст. 190 ЦКУ встановлено, що майнові права є неспоживною річчю. Майнові права визнаються речовими правами.

Після чого податківці згадують норми ПКУ, а саме: згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ). При цьому продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільноправовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (пп. 14.1.202 ПКУ).

Згідно з пп. 14.1.244 ПКУ, товари – це матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

Згідно з пп. 14.1.45 ПКУ, дериватив - документ, що засвідчує право та/або зобов'язання придбати чи продати у майбутньому цінні папери, матеріальні або нематеріальні активи, а також кошти на визначених ним умовах.

Саме на підставі вищенаведених норм податківці у всіх своїх роз’ясненнях, які стосуються оподаткування ПДВ передачі майнових прав на нерухомість, приходять до висновку, що для цілей оподаткування ПДВ продаж майнових прав на нерухомість прирівнюється до постачання нерухомості. Оскільки у запитанні йдеться про нежитлову нерухомість, то пільг з ПДВ тут немає (звільнено від ПДВ тільки постачання житла, крім його першого постачання – пп. 197.1.14 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1212
  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202449
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.202410
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202424
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202473