• Посилання скопійовано

Облік та ПДВ у комітента при дропшипінгу

Постачальник (комітент) і продавець (комісіонер) продають товар за умовами дропшипінгу. Продавець продає товар, отримуючи кошти від покупців і перераховуючи за мінусом своєї винагороди постачальнику. А постачальник доставляє товар безпосередньо покупцям, минаючи продавця. Які бухгалтерські проведення у постачальника (комітента) на послуги доставки? На кого комітенту складати ПН?

Дропшипінг

Дропшипінг (пряма доставка) – це різновид інтернет-торгівлі, яка має такі особливості:

  • продавець продає товар від власного імені покупцеві;
  • продавець купує товар у постачальника тільки після того, як покупець оплатить цей товар;
  • доставляє товар покупцеві постачальник, власним коштом, минаючи склад продавця;
  • кошти за проданий товар надходять постачальнику від продавця. 

Оформляють дропшипінг договором комісії, за яким комітентом виступає постачальник, а комісіонером, який продає товар від власного імені – продавець.

 

Бухгалтерський облік комітента

Продаж товару відображають в загальному порядку, прийнятому для продажу товару – дохід показують на субрахунку 702, собівартість проданого товару на субрахунку 902.

Якщо товар продає виробник, дохід показує на субрахунку 701, собівартість на субрахунку 901.

Щодо витрат на доставку, то якщо згідно з договором комісії комітент має доставити товар покупцеві власним коштом і покупець не оплачує послуги доставки додатково, то такі витрати відносяться до складу витрат на збут.

Про це прямо зазначено в п. 19 НП(С)БО 16, де сказано, що до складу витрат за збут включаються витрати на транспортування, перевалку і страхування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки.

 

На кого комітенту складати податкову накладну? 

Відповідно до пп. 189.4 ПКУ, дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими статтями 187 і 198 ПКУ.

За умовами договору комісії продає товар (продукцію) покупцям саме продавець (комісіонер). Для комісіонера першою податковою подією є отримання коштів. Потім комісіонер перераховує кошти за товар (продукцію) комітенту. Тож для комітента також першою подією є отримання коштів. На дату такої першої події (отримання коштів) комітент (постачальник) і складає ПН.

ПН складається на комісіонера (продавця), тому що в рамках договору комісії стороною договору для комітента є комісіонер. І за стандартним договором комісії саме йому він має передати товар. Щоправда, в рамках дропшипінгу товар доставляється комітентом (постачальником) покупцям. Але робить це комітент від імені комісіонера. Тому можна сказати, що товар передається комітентом комісіонеру.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.20249
  • Облік витрат з корпоративної картки, які здійснені працівником у закордонному відрядженні
    Водій був направлений у закордонне відрядження. Після доставки продукції водій покинув авто і на зв’язок більше не виходив. Документи щодо покупців (CMR, МД) залишив в авто, а чеків щодо використання коштів з корпоративної картки не було. Чи має право підприємство включити витрати з корпоративної картки до витрат згідно з наказом директора?
    10.05.202420
  • Бухоблік виготовлення зразків з товарів
    Підприємство планує з товарів виготовити зразки, які потім надаватиме своїм покупцям. Зразки виготовлятиме сторонній підрядник. Як оформити передачу товарів підряднику, отримання зразків? Як відобразити в бухгалтерському обліку?
    10.05.202411
  • Відходи, які утворилися в результаті переробки давальницької сировини від нерезидента утилізовано: облік та оподаткування
    Підприємство-платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% працює з нерезидентом за контрактом переробки давальницької сировини. В процесі переробки утворюються виробничі відходи. При вивозі готової продукції митний орган визначає, що відходи мають госпцінність та переводить у митний режим імпорту зі сплатою податків за справедливою вартістю. Відповідно до умов договору, відходи на прохання замовника утилізуються на території України. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість утилізованих відходів?
    09.05.202415
  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202433