• Посилання скопійовано

Придбання земельної ділянки для будівництва багатоквартирного будинку

Будівельне підприємство планує придбати земельну ділянку, на якій буде будувати багатоквартирний житловий будинок для подальшого продажу квартир. Як правильно відобразити такі операції в бухобліку і чи буде входити вартість земельної ділянки до собівартості будівництва будинку?

Зведений багатоквартирний будинок разом із земельною ділянкою, на якій він розташований, є цілісним майновим комплексом, вартість землі входить до загальної вартості будівництва. Тому на перший погляд покупці квартир у такому будинку разом з квартирою повинні відшкодувати також і відповідну частину вартості земельної ділянки. Однак практично передати власникам квартир право на відповідну частину земельної ділянки нереально, тому це здійснюється іншим шляхом.

Після закінчення будівництва та введення будинку в експлуатацію він передається з балансу будівельної організації на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) чи іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності. 

Тобто незважаючи на те, що земельна ділянка утворює з будинком цілісний майновий комплекс та її вартість входить до загальної кошторисної вартості будівництва, вона не передається у власність покупцям (власникам) квартир. Фактичним землекористувачем ділянки стає ОСББ чи інша експлуатуюча організація, тоді як фактичним власником земельної ділянки продовжує бути будівельне підприємство, оскільки в нього залишається державний акт на право власності на земельну ділянку.

Як у цій ситуації передати право власності на земельну ділянку (з переоформленням державного акта на право власності на земельну ділянку) від будівельної організації до ОСББ? Варіанти передачі можуть бути різними, зокрема:

  • продаж земельної ділянки ОСББ;
  • операційна оренда земельної ділянки ОСББ;
  • безоплатна передача (дарування) земельної ділянки ОСББ;
  • добровільна відмова забудовника від земельної ділянки.

В усіх варіантах земельну ділянку слід обліковувати окремо як об’єкт основних засобів на рах. 101, при цьому її вартість не амортизується. Тому, на нашу думку, вартість придбаної земельної ділянки не повинна включатися до собівартості будівництва.

Далі, будівельне підприємство повинно визначитися, яким чином воно буде передавати земельну ділянку ОСББ і відповідно до цього воно буде формувати продажну вартість квартир:

  • продаж земельної ділянки ОСББ – якщо земельна ділянка буде продана за ціною не менше, ніж ціна її придбання, то вартість квартир не повинна включати вартість землі;
  • операційна оренда земельної ділянки ОСББ – якщо земля буде надана в оренду, то її вартість теж не потрібно закладати у вартість квартир, адже вона залишається у власності будівельного підприємства;
  • безоплатна передача (дарування) земельної ділянки ОСББ – щоб не отримати збиток у цьому варіанті, продажна вартість квартир повинна покрити витрати на будівництво і на придбання земельної ділянки;
  • добровільна відмова від земельної ділянки – так само, як і в попередньому варіанті.

Докладніше про бухоблік та оподаткування придбаної земельної ділянки читайте у нашій консультації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»