• Посилання скопійовано

Отримано послуги Starlink: як облікувати?

04.01.2023 р. ТОВ отримало інвойс в польських злотих на послуги Starlink за період з 04.01.2023 по 03.02.2023 рр., які оплачено корпоративною карткою 02.02.2023 р. в гривнях. Як обліковувати такі послуги? Чи нараховувати ПДВ?

Чи нараховувати ПДВ?

Так, потрібно нараховувати ПДВ, складати ПН, реєструючи в ЄРПН, є право на податковий кредит.

Детально про ПДВ при імпорті послуг ми писали тутТут скажемо тезисно.

Послуги супутникового інтернету Starlink відносяться до телекомунікаційних послуг, місце постачання яких – місце реєстрації отримувача послуг (див. пп. «д» пп. 186.3 ПКУ).

Оскільки послуги отримує наше українське ТОВ, то місце постачання знаходиться на митній території України. Якщо місце постачання на митній території України, то така операція є об’єктом оподаткування ПДВ (див. пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Датою виникнення ПЗ буде дата списання коштів з банківського рахунку або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше, залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Але в даній ситуації немає однозначного розуміння дати оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг.

Інвойс виданий на ще не надані послуги. З одного боку, він виконує роль рахунку на передоплату. 

З іншої сторони, він фіксує пакет послуг, який буде надано. Тобто, згідно інвойсу ТОВ вже отримала пакет послуг, який, проте, буде використовуватися протягом наступних днів після отримання пакету.

На наш погляд, вже на дату оформлення інвойсу 04.01.2023 р. у підприємства виникає обов’язок із нарахування ПЗ з ПДВ. Тому на цю дату слід скласти і ПН, зареєструвавши в ЄРПН. А також на підставі такої ПН підприємство має право відобразити ПК.

Всі пов’язані з імпортом послуг ПДВ особливості ми детально описали в статті, посилання на яку навели вище.

Але маємо сказати, що оскільки немає чіткого однозначного розуміння щодо дати виникнення ПЗ з ПДВ в розглядуваній ситуації, може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Бухгалтерський облік

Особливості бухгалтерського обліку господарських операцій імпорту послуг детально розглянуті тут.

В такому самому порядку, як наведено в статті, потрібно відображати і розглядувані нами послуги з придбання послуг Starlink. Але є й особливості.

Найперше - немає чіткого розуміння дати господарської операції. 

На наш погляд, це буде дата інвойсу, 04.01.2023 р., якою визначається дата придбання пакета послуг, який використовуватиметься з 04.01.2023 р. по 03.02.2023 р. 

Таким чином, саме на дату придбання пакета послуг, 04.01.2023 р. підприємство відображає придбання послуги, використовуючи офіційний курс НБУ на цю дату.

Причому оскільки пакет послуг придбаний, але ще не використаний, підприємство має відобразити, на наш погляд, витрати майбутніх періодів:

  • Дт 39 Кт 632 – на суму інвойсу за офіційним курсом НБУ на дату інвойсу;
  • Дт 644 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ;
  • Дт 641 Кт 644 – відображено ПК з ПДВ.

Кредиторська заборгованість на субрахунку 632 монетарна, адже погашатиметься грошовими коштами. Тому на цю заборгованість нараховується курсова різниця – на дату балансу та на дату здійснення господарської операції.

Але оскільки в розглядуваній нами ситуації господарські операції здійснюються між датами балансу, курсові різниці нараховуватимуться на дату здійснення господарської операції – здійснення оплати, тобто, на 02.02.2023 р.:

  • Дт 632 Кт 311 – оплата з гривневої корпоративної картки;
  • Дт 632 Кт 714 чи Дт 945 Кт 632 – відображення курсової різниці.

Поряд з цим витрати отриманих послуги Starlink відображаються:

  • Дт 92 Кт 39 – 31.01.2023 р., за дні використання з 04.01.2023 р. по 31.01.2023 р.;
  • Дт 92 Кт 39 – 03.02.2023 р., за дні використання з 01.02.2023 р. по 03.02.2023 р.

Але, як ми зазначали, оскільки немає чіткого розуміння дати здійснення господарської операції, ми навели тільки власне бачення бухгалтерського обліку в розглядуваній ситуації. Для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати консультацію в Міністерстві фінансів України, яке згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік регулює в Україні питання методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

 ***

Читайте також: Придбання послуг у нерезидента з використанням корпоративної картки

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»