• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування отриманого гранта від нерезидента

ТОВ отримало від іноземного контрагента грант в іноземній валюті на наукові дослідження. Згідно з угодою, за рахунок гранту відшкодовується 70% відповідних витрат. Продаж валюти підприємство здійснювало тільки під поточні витрати за угодою. Який облік гранту?

Бухгалтерський облік

Грант надається на визначені цілі. З точки зору бухгалтерського обліку такі кошти є цільовим фінансуванням.

Кошти цільового фінансування (отриманий грант) обліковується на субрахунку 484. Залишок на цьому субрахунку відноситься до немонетарних статей, а тому курсові різниці за цими сумами не визначаються. Детально про це ми писали тут.

Правила визнання доходу від цільового фінансування встановлені в п. 16 - п. 19 НП(С)БО 15

Якщо грант (цільове фінансування) надається для фінансування витрат на наукові дослідження, то потрібно застосовувати норму п. 17 НП(С)БО 18, за якою отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Таким чином, до складу доходу (субрахунок 718) сума гранту потрапить одночасно з визнанням витрат (рахунок 94 тощо), для фінансування яких отримано грант.

А якщо кошти гранту витрачені (перераховані для отримання послуг, придбання товарів тощо), але витрати ще не визнані, дохід від отриманого гранту також ще не визнається. В цей момент доречно показати використання коштів гранту, відобразивши доходи майбутніх періодів: Дт 484 Кт 69.

А от залишок на субрахунку 312 монетарний, тому на нього в загальному порядку нараховуються курсові різниці.

Причому при продажу іноземної валюти операція продажу відображається в загальному порядку, прийнятому для операцій продажу.

Тож бухгалтерські проведення при отриманні і використанні гранту в іноземній валюті будуть такі.

Отримано грант:

  • Дт 312 Кт 484 - отримано кошти гранту (на субрахунку 484 зафіксована сума в гривнях, за якою курсові різниці не відображаються).

Продаж іноземної валюти:

  • Дт 334 Кт 312 - перерахована іноземна валюта для продажу;
  • Дт 312 Кт 714 чи Дт 945 Кт 312 - відображена курсова різниця на дату перерахування;
  • Дт 311 Кт 334 - отримані кошти в гривнях від продажу;
  • Дт 92 Кт 334 - послуги банку;
  • Дт 942 Кт 334 чи Дт 334 Кт 711 - відображені витрати чи доходи від продажу іноземної валюти.

Оплата витрат згідно умов грантової угоди (наприклад, постачальнику);

  • Дт 631 Кт 311 - оплата постачальнику;
  • Дт 484 Кт 69 - кошти цільового фінансування в розмірі оплати постачальнику віднесено до складу доходів майбутніх періодів.

Понесені витрати згідно умов грантової угоди (наприклад, отримано послуги від постачальника, які віднесено до складу витрат):

  • Дт 94 Кт 631 - відображено витрати;
  • Дт 69 Кт 718 - відображено доходи від цільового фінансування, в сумі визнаних витрат.

 

Податок на прибуток

Визнані витрати зменшують (Дт 791 Кт 94), а доходи збільшують (Дт 718 Кт 791) фінрезультат до оподаткування, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Причому податкових різниць тут не буде.

 

ПДВ

Отримання коштів гранту не є операцією постачання товарів, послуг, а тому на отриманий грант ПДВ не нараховується (див., наприклад, тут).

Кошти гранту є власністю ТОВ. Тому якщо за рахунок грантових коштів ТОВ придбаває товари, послуги, вартість яких містить ПДВ, воно має право в загальному порядку відобразити ПК з ПДВ.

Якщо понесені витрати, які придбані з ПДВ, не пов’язані з господарською діяльністю, то потрібно нарахувати в загальному порядку компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Якщо ж понесені витрати пов’язані з господарською діяльністю, компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410