• Посилання скопійовано

Відшкодування шкоди покупцю-юрособі: як відобразити в бухобліку?

ТОВ, платник ПДВ, податку на прибуток заподіяло шкоду покупцеві, поставивши обладнання, внаслідок роботи якого згоріла продукція покупця. Покупець виставив претензію на 600 тис. грн з ПДВ, яку ТОВ буде оплачувати. Як відобразити це в обліку?

Чи можна дану шкоду відшкодувати за рахунок забезпечення на виконання гарантійних ремонтів?

Ні, не можна. І ось чому.

Відповідно до п. 12 НП(С)БО 11, забезпечення створюються для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат, зокрема, на виконання гарантійних зобов'язань.

Згідно з Інструкцією №291 на субрахунку 473 «Забезпечення гарантійних зобов'язань» ведеться облік руху та залишків коштів, зарезервованих для забезпечення майбутніх витрат на проведення гарантійних ремонтів проданої продукції, на проведення ремонту предметів прокату тощо.

Суми витрат на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування включаються до складу витрат на збут (див. п. 19 НП(С)БО 16). Тобто нарахування резерву відображається проведенням Дт 93 Кт 473, а його використання - Дт 473 Кт 13, 651, 661 тощо.

Відповідно до п. 16 НП(С)БО 11, забезпечення використовується для відшкодування лише тих витрат, для покриття яких воно було створено.

Таким чином, якщо забезпечення створено для гарантійних ремонтів, використати його для погашення суми за претензією на відшкодування збитків не можна.

 

Як в бухобліку відобразити визнану претензію?

Суму відшкодування збитків за визнаною претензією, на дату визнання такої претензії, ТОВ відображає проведенням: Дт 949 Кт 685 – 600 000 грн.

Оплата претензії: Дт 685 Кт 311 – 600 000 грн.

Про дату, на яку слід відображати претензію в обліку, див. тут.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 188.1 ПКУ, до складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Таким чином, сума за претензією з відшкодування збитків не оподатковується ПДВ.

Подібну консультацію читаємо і в підкатегорії 101.07, ЗІР, при відповіді податкової на питання: «Чи включаються до бази оподаткування ПДВ кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно?».

Податкова пише, що з огляду на зміст пп. 188.1 ПКУ кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ. 

По суті це означає, що покупець не має права окремо нараховувати суму ПДВ на суму збитків.

Інша справа, що до складу збитків покупця відноситиметься і сума компенсуючого ПЗ з ПД за пп. 198.5 ПКУ, яку покупець нарахує на вартість згорілої продукції, за умови, що за цією продукцією відображався податковий кредит. Тому ТОВ відшкодовуватиме за претензією як вартість згорілої продукції, так і компенсуючий ПДВ покупця.

По суті ПДВ тут буде складовою частиною суми збитку.

Окремо в податковому обліку ТОВ такий ПДВ не відображатиметься.

Відповідно, покупець не має права складати ПН на суму виставленої претензії, а ТОВ не має права відображати ПК, якщо таки покупець помилково складе таку ПН. Але якщо покупець зареєструє таку ПН, вона збільшить реєстраційний ліміт ТОВ. Тому потрібно буде або дійти згоди з покупцем про коригування такої ПН (виведення її показників в нуль з причиною коригування 103, РК реєструє ТОВ як отримувач), або ТОВ самостійно нараховує податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ, якщо покупець не відкоригує ПН.

 

Податок на прибуток

Відображені в бухгалтерському обліку витрати (Дт 949 Кт 685) зменшують фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 949), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). 

А якщо підприємство коригує фінрезультат на податкові різниці, може бути застосована різниця за пп. 140.5.11 ПКУ, яка збільшує фінрезультат до оподаткування. Умови для застосування цієї різниці такі.

Фінрезультат до оподаткування збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів, у тому числі у сфері зовнішньоекономічної діяльності, на користь:

  • осіб, які не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО); 
  • платників податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до пп. 44 підр. 4 розділу XX ПКУ;
  • на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства.

Тобто, наприклад, якщо сума за претензією нарахована на користь платника ЄП, коригування за пп. 140.5.11 ПКУ застосовується,  а якщо на користь платника податку на прибуток на загальних підставах – не застосовується, оскільки така сума збільшує фінрезультат отримувача і оподатковується у нього.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202455
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202448