• Посилання скопійовано

Списання простроченої дебіторської заборгованості

На балансі підприємства (платник податку на прибуток, коригує на різниці) є дебіторська заборгованість, яка стала безнадійною в 2018-2019 роках. Керівник не дозволяв списувати. Резерв боргів не створювався. Чи можна зараз списати цю заборгованість не як виправлення помилки?

Списання безнадійної дебіторської заборгованості

Безнадійна дебіторська заборгованість - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позивної давності (п. 4 НП(С)БО 10).

Відповідно до п. 11 НП(С)БО 10 виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів. У разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів безнадійна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги списується з активів на інші операційні витрати.

Відповідно до Інструкції №291 сума списаної дебіторськоїзаборгованості обліковується на позабалансовомусубрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість» протягом не менше трьох років з дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у випадках змінимайнового становища боржника.

Дебіторська заборгованість остаточно списується з субрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість» після надходження суми в порядку відшкодування з одночаснимизаписами за дебетом рахунків 30 «Готівка», 31 «Рахунки в банках» чи інших рахунків обліку активів і кредитом субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів»або у зв'язку з закінченням строку обліку такоїзаборгованості.

Таким чином, якщо заборгованість стала безнадійною, вона не повинна обліковуватися на балансі і має бути списаною так, як наведено вище. 

В податковому обліку податку на прибуток застосовуються коригування фінрезультату до оподаткування на податкові різниці, згідно з пп. 139.2 ПКУДетільніше про це коригування тут.

Але якщо підприємство своєчасно не списало заборгованість з балансу, то воно фактично порушило якпорядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, так і визначення оподатковуваного прибутку податком на прибуток, тому має виправити в порядку виправлення помилок.

Про особливості виправлення в такій ситуації можна прочитати, приміром, тут.

В бухгалтерському обліку проводка з виправлення помилки: Дт 44 Кт 36. Поряд з цим заборгованість відображається на позабалансовому субрахунку 071.

Потім потрібно подати уточнюючу фінзвітність і уточнюючу декларацію з податку на прибуток за період, який уточнюється.

 

Чи можна не виправляти помилку, якщо сума безнадійної заборгованості менше межі суттєвості?

Помилки виправляються згідно з нормами НП(С)БО 6. Цей стандарт не розділяє помилки на суттєві і несуттєві. Тому якщо це помилка, вона має виправлятися в загальному порядку, прийнятому для виправлення помилок. Тобто, і суттєві, і несуттєві помилки виправляються однаково. 

Окрім того, показники для визначення об’єктаоподаткування податком на прибуток визначаються в гривнях. Таким чином, для потреб оподаткування в будь-якому разі помилка буде суттєвою, якщо вона є більшою за 1 грн. 

 

Що можна зробити, щоб в даній ситуації списати заборгованість не в порядку виправлення помилки?

Домовитися з контрагентами про збільшення строку позовної давності таким чином, щоб він спливав у поточному році. В такому разі заборгованість буде списана в поточному році.

Згідно з ч. 1 ст. 259 ЦКУ позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін. Договір про збільшення позовної давності укладається у письмовій формі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202443
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.20246
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202421
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202466
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202423