• Посилання скопійовано

Резерв соціальних відпусток

Працівниця, яка має право на соцвідпустку в 2022 р. надала документи на виникнення такого права з 2020 р. та отримала відпустку тривалістю 20 днів (за 2020 та 2021). У зв’язку з тим, що документи до підприємства раніше не надавалися, при інвентаризації резерву відпусток залишок невикористаних соцвідпусток по ній не визначався. Через що виникли наступні питання

Питання: Яким чином відобразити витрати на надання відпустки: за рахунок резерву чи віднести на витрати? Якщо за рахунок резерву - чи потрібно донараховувати резерв за рахунок нерозподіленого прибутку (як витрати на створення резерву не відображені у 2020 та 2021 роках)?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 7 П(С)БО 26  виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню, визнаються зобов'язанням через створення забезпечення у звітному періоді. Тому підприємство зобов’язане створювати резерв за:

  • щорічною основною відпусткою;
  • додатковою відпусткою за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;
  • додатковою відпусткою за особливий характер праці;
  • додатковими відпустками працівникам, що мають дітей.

Виняток! Згідно з п. 7 НП(С)БО 25, не створювати забезпечення на виплату відпусток працівникам мають право мікропідприємства, підприємства – платники ЄП, а також непідприємницькі товариства (неприбуткові організації). Ці особи визнають витрати у періоді їх фактичного понесення, у періоді нарахування відпускних.

Резерв відпусток створюється на підставі графіка відпусток, запланованих у звітному році. Iншими словами, за рахунок резерву нараховують оплату поточних відпусток разом із нарахованим ЄСВ (або компенсацію за невикористану відпустку при звільненні).

Тому, у випадку, якщо підприємство у 2020 та 2021 роках не створювало резерву щодо соціальних відпусток і працівники не користувалися ним, то і витрат, пов'язаних з оплатою такої відпустки, за цей період підприємство не має. При визначенні податку на прибуток заниження податкових зобов'язань теж немає. 

Тож, вважаємо, що підстав для створення резерву соціальних відпусток (для даного працівника) за попередні роки немає, адже це призведе до викривлення даних фінзвітності. 

Наведемо аргументи:

  1. якщо створити резерв соціальних відпусток за попередні роки (2020 та 2021) з використанням рахунку 44, це призведе до коригування фінзвітності. Але ж для коригування її показників немає підстав, оскільки помилок у фінзвітності за минулі роки не було, резерв нарахований вірно, просто роботодавець на момент створення резерву не був своєчасно проінформований  працівницею про її статус та право на таку відпустку та не були надані відповідні підтвердні документи;
  2. якщо в поточному році створити резерв соціальних відпусток за попередні роки (2020 та 2021) з використання рахунків 23, 91 - 94, то будуть завищені витрати звітного періоду і, відповідно, занижено об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Таким чином, підприємству варто почати створити резерв на соціальні відпустки починаючи з 2022 року. А соціальними відпустками за попередні роки (2020 та 2021), якими працівниця скористалася, надавши підтвердні документи у 2022 році, то їх оплату, доречно, віднести до витрат звітного періоду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»