• Посилання скопійовано

При отриманні фіндопомоги від засновника дисконт не призводить до виникнення доходу

При визначенні теперішньої вартості довгострокових фінансових зобовязань (десятирічний валютний кредит від пов’язаної компанії), дисконт та амортизацію дисконту пiдприємство хоче відображати через власний (додатковий) капітал, а не через дохід чи витрати. Які підстави для цього наведено в НП(С)БО?

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 15, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Відповідно до п. 6 НП(С)БО 16, витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Це все, що знаходимо в НП(С)БО стосовно відображення збільшення капіталу замість збільшення доходу і зменшення капіталу замість відображення витрат. Збільшення капіталу, а не доходу відображається у разі внесків учасників підприємства. А зменшення капіталу, а не відображення витрат, маємо у разі вилучення капіталу або розподілу його між власниками.

Поряд з цим НП(С)БО не містять конкретики. Про які внески учасників йде мова? 

В численних публікаціях українських бухгалтерських видань внески трактують як будь-які фінансові чи майнові надходження підприємству, внаслідок яких за загальним правилом повинні відображатися доходи чи витрати. Але якщо такі внески від учасників підприємства, відображаються не доходи чи витрати, а збільшується, зменшується додатковий капітал.

Тобто, якщо підприємство нараховує дисконт, в загальному порядку воно відобразить дохід на кредиті субрахунку 746, а амортизацію дисконту на дебеті субрахунку 952. Але якщо дисконт пов’язано з отриманням кредиту (позики) від учасника, замість доходу відображається збільшення додаткового капіталу за кредитом субрахунку 425, а амортизація показується зменшенням додаткового капіталу за дебетом субрахунку 425.

Щоправда, за буквального прочитання наведених вище норм НП(С)БО мова йде тільки про вартість самого внеску, а не про додаткові доходи і витрати, з ним пов’язані. Наприклад, якщо учасник надав підприємству безповоротну фінансову допомогу, таку допомогу можна трактувати як внесок від учасника, отже, на вартість допомоги збільшується не дохід підприємства, а додатковий капітал. Якщо надалі прийнято рішення повернути цю допомогу учаснику, операцію повернення показують зменшенням додаткового капіталу, а не відображенням витрат.

З наведених нами вище міркувань випливає, що однозначної, чіткої, зрозумілої відповіді на поставлене запитання НП(С)БО не містять. 

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Мінфіном, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку, затверджує НП(С)БО, НП(С)БО в державному секторі, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Таким чином, з наведеного питання рекомендуємо звернутися до Мінфіну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202445
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202438
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202412